Европейските икономики ще бъдат изправени пред трудности през следващите месеци

...
Европейските икономики ще бъдат изправени пред трудности през следващите месеци
Коментари Харесай

Financial Times: Европейските икономики са в криза

Европейските стопански системи ще бъдат изправени пред компликации през идващите месеци и би трябвало да подхващат незабавни ограничения, с цел да избегнат " генерирането " на инфлация, написа вестник Financial Times.

" Еврозоната ще бъде изправена пред сериозна опасност от криза през тази година. Европейската централна банка би трябвало да спре да оказва парична поддръжка на стопанската система на еврозоната и да увеличи лихвените проценти ", се споделя в стотията на авторитетното издание.

Така да вземем за пример инфлацията в Европа се увеличи до 8,1% през май, само че вместо да икономисват, европейските страни възнамеряват да харчат, като за задачата употребяват фонда за възобновяване на стопанската система в размер на 800 милиарда евро, показва вестникът. Междувременно Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна единствено с 0,3% през последното тримесечие на 2021 година и с 0,2% през първото тримесечие на 2022 година, което съответства с началото на войната в Украйна.

Според изданието търсенето се чака да нарасне през идващите тримесечия заради анулацията на доста ограничавания, свързани с ковид, само че то ще бъде лимитирано от натиска на ежедневните разноски върху приходите на потребителите заради по-високите цени на силата. Въпреки това " суровата истина " е, че Европа би трябвало да харчи по-малко за други неща, защото е чист вносител на сила, а повишението на цените на петрола и газа направи всички по-бедни.

Публикацията предизвестява, че към този момент има признаци, че повишаването на стоките и услугите в Европа става все по-широко публикувано и е време да се подхващат незабавни дейности, с цел да се избегне ново " генериране " на инфлацията.

" Икономическата обстановка е просто ужасна. <...> През идващите няколко месеца европейските стопански системи ще бъдат в окаяно положение. Доходите ще намалеят, има възможност от криза, а лихвените проценти ще би трябвало да се покачат, което ще окаже още по-голям напън върху семействата и фамилиите. Ще бъде мъчно ", обобщава Financial Times./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР