Европейските и американските фондови борси се намират под силен натиск

...
Европейските и американските фондови борси се намират под силен натиск
Коментари Харесай

Спад на европейските борси и на Уолстрийт заради опасенията за руско нападение на Украйна



Европейските и американските фондови тържища се намират под мощен напън от продажби на акции поради опасенията за съветско навлизане в Украйна, като това прибавя към инвеститорското напрежение преди тазседмичното съвещание на Федералния запас на Съединени американски щати.

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи в неделя, че подрежда на членовете на фамилиите на американските дипломати да изоставен Украйна, защото президентът на Съединени американски щати Джо Байдън преценя разновидностите за увеличение на военните сили в Източна Европа и балтийските страни, с цел да се опълчи на скупчването на съветски войски по границата с Украйна.

НАТО пък разгласи в понеделник, че слага силите си в подготвеност и укрепва Източна Европа с повече военни кораби и бойни самолети в отговор на скупчването на военните сили на Русия по границите с Украйна.

Всички това прибавя към вълната от сигнали, че Западът наподобява се приготвя за нападателен ход на Русия против Украйна, макар че Москва отхвърля какъвто и да е проект за навлизане в своята съседка.

Общият европейски фондов показател Stoxx Europe 600 се срутва с близо 3,6% към края на търговията в понеделник, достигайки най-ниско равнище от първата половина на октомври 2021 година

Немският показател DAX 30 пада с 3,46%, френският CAC 40 с 3,52%, италианският MIB с 3,75%, испанският Ibex-35 с 3% и английският FTSE100 - с 2,35%.

Пазарите на акции на Уолстрийт също стартираха търговията в понеделник със съществени намаления, свързани и с инвеститорските терзания преди съвещанието на Фед в сряда, на което се чака централната банка на Съединени американски щати да удостовери, че скоро (през март 2022 година?) ще стартира да покачва лихвите и да понижава големия размер на закупените от нея финансови активи по време на коронавирусната рецесия.

Индексът DJIA падна за малко с 800 пункта, след което парира част от този спад, само че към момента губи над 700 пункта (понижение с 2,1%). Широкият показател S&P500 пък се намалява с 2,65% и към този момент е с повече от 10% под неговия рекорден пик на затваряне на пазара на 3-ти януари, което е знак, че пазарът е навлязъл в низходяща промяна.

Технологичният показател Nasdaq Composite пък се намалява с над 3%.
Негативно отражение на фондовите тържища оказват и повестените в понеделник данни, показвщи съществено закъснение на бизнес интензивност през януари както в еврозоната, по този начин и в Съединени американски щати поради коронавирунсата вълна на Омикрон.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР