Европейските дни на наследството през 2019 г. ще бъдат отбелязани

...
Европейските дни на наследството през 2019 г. ще бъдат отбелязани
Коментари Харесай

Европейски дни на наследството

Европейските дни на наследството през 2019 година ще бъдат маркирани с над 300 събития на територията на цялата страна през септември. Над 500 000 души се чака да се включат в самодейностите съгласно получената досега информация от общинските администрации, научи ДУМА от Министерството на културата.

Различни прояви са проведени от общини във всички области на България - фестивали, празници на градовете, публични полемики, кръгли маси, концерти, изложения, поетични състезания, театрални постановки навън, просветителни игри за деца и други Десетки музеи, културни и естествени обекти ще обезпечат свободен вход за посетителите си в избрани дни на идния месец.

Календарът на празничната стратегия е направен от Министерството на културата като народен координатор по осъществяване на Европейските дни на наследството у нас, взаимно с общинските администрации, които от години интензивно спомагат за популяризирането на богатото историческо и културно завещание на районите и страната.

Всяка година през септември 50-те страни, подписали Европейската културна спогодба, вземат участие в Европейските дни на наследството - взаимна самодейност на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски жители, което прави дните най-голямото и най-споделено културно събитие освен в Европа, само че и в света.

В продължение на повече от 25 години Европейските дни на наследството събират хора от всички публични сфери като огромно семейство с една концепция: да опознаят и да ценят наследството си, да почувстват основаните с помощта на него връзки сред европейските нации.

Тази година ЕДН извеждат на напред във времето развлекателния аспект на културното завещание. Затова и общоевропейските празнувания през 2019 година ще бъдат обединени в тематиката " Изкуства и забавление ". От уличното шоу до концертната зала, от обичайните спектакъл и музей до модерното кино и цифровото изкуство европейското завещание ще бъде показано на локални, национални и интернационалните подиуми за гости и посетители от всички възрасти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР