Европейските депутати заявиха, че руската пропаганда е главният източник на

Европейските депутати заявиха, че руската пропаганда е главният източник на ...

Евродепутатите искат енергични действия на ЕС срещу „руската дезинформация“.

Европейските депутати заявиха, че "руската пропаганда е главният източник на дезинформация в Европа" и призоваха ЕС да изготви "енергична стратегия" срещу нея, предаде АФП.

В приета с голямо мнозинство резолюция Европейският парламент предупреди, че има опасност от "чуждестранна намеса в избори". До края на 2020 г. в страни от ЕС ще се състоят над 50 президентски, парламентарни или местни избори.
"Голяма част от тази намеса е от полза за евроскептичните, екстремистките и популистките кандидати", заявиха европейските депутати.

В текста, който няма обвързваща сила, Европейският парламент смята за необходимо "обществеността да осъзнае съществуването на дезинформационните кампании на Русия, които са главният източник на дезинформация в Европа".ЕП напомня, че случаите на дезинформация, които се приписват на руски източници са нараснали двойно от януари 2019 г. (998 случая) спрямо същия период от 2018 г. (434 случая).-->

Европейският парламент призовава в резолюцията си "Европейската комисия и Европейския съвет да изготвят ефикасна и подробна стратегия за бързо и енергично контриране на руските стратегии за дезинформация".

Източник: dariknews.bg