Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за

...
Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за
Коментари Харесай

ЕС: Държавите да подготвят ваксинационни стратегии срещу маймунската шарка, обмислят се за ограничения за пътуване

Европейските страни ще бъдат приканени да приготвят имунизационен проект за справяне с необикновената зараза от маймунска едра шарка, а международните здравни ръководители обмислят ограничавания за пътешестване, оповестява „ Дейли Мейл “.

Днес здравните ръководители на Европейски Съюз разгласиха оценка на риска, посредством която те поучават държавите-членки да приготвят стратегия за въвеждане на ваксини, с цел да се управлява разпространяването.

Не съществува ваксина против маймунска едра шарка, само че имунизацията против дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефикасна за прекъсване на инфекцията с маймунска едра шарка.

Експертите предизвестяват, че страните могат да вкарат ограничавания за пътешестване, с цел да управляват разпространяването на заболяването, в случай че Световната здравна организация (СЗО) разгласи епидемията за изключителна. Но имунизацията, наречена Imvanex и създадена от основания в Дания производител на медикаменти Bavarian Nordic, не е позволена за приложимост против маймунска едра шарка в Европа. Европейската организация по медикаментите утвърди инжекцията за приложимост против дребна шарка през 2013 година, а Американската организация по храните и медикаментите даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 година

Няма и налични данни за това какъв брой безвредна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-голям риск от епидемията. От Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите оповестиха, че на този стадий няма да е " елементарно решение " да се предложи Imvanex. Специалистите считат, че страните би трябвало да извършат спомагателни опити, преди тя да за почне да се употребява.



Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е сходен на дребната шарка и маймунската едра шарка, само че не предизвиква заболяване при хората.

Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, създадени против този вирус, обезпечават кръстосана отбрана. Съединени американски щати към този момент се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. $.

Това се случва, откакто ръководителите на СЗО са били осведомени за 92 доказани случая до събота и 28 подозрителни инфекции, множеството от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде неведнъж по-висок, защото водещи учени предизвестяват, че предаването на инфекцията в общността значи, че част от разпространяването неизбежно остава неусетно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР