Европейските държави се споразумяха в четвъртък как да споделят отговорността

...
Европейските държави се споразумяха в четвъртък как да споделят отговорността
Коментари Харесай

След 10 години спорове ЕС се договори за приема на мигранти

Европейските страни се споразумяха в четвъртък по какъв начин да споделят отговорността за грижата за мигрантите и бежанците, като след 12 часа договаряния съумяха да се договорят по въпрос, по който Европейски Съюз не успяваше да откри решение близо десетилетие.

Министрите на вътрешните работи подписаха договорката в Брюксел, надявайки се да сложат завършек на години на разделяне, датиращо от 2015 година, когато повече от милион души - най-вече бягащи от войната в Сирия, доближиха Европейски Съюз през Средиземно море.

Нанси Фейзер от Германия приветства съглашението като " историческо " и " печалившо решение " за всички европейски страни.

" Това е ужасно, ужасно достижение, което демонстрира, че е допустимо да работим дружно по миграцията. Ние сме доста по-силни, когато работим дружно ", сподели комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, представена от Ройтерс.

Неспособни да се спогодят по какъв начин да споделят отговорността, страните от Европейски Съюз се концентрираха най-много върху намаляването на идващите, като данните на Организация на обединените нации демонстрират, че по-малко от 160 хиляди души са пристигнали в Европейски Съюз през 2022 година Близо 2500 души са починали или изчезнали по пътя.

 Тела на десетки удавени мигранти са извадени край крайбрежията на Либия Тела на десетки удавени мигранти са извадени край крайбрежията на Либия

Държавите в южния завършек на Европейски Съюз, в това число Италия и Гърция, от дълго време изискват повече помощ, с цел да се оправят с броя на хората, идващи на техните крайбрежия. По-богатите страни, измежду които Германия и Швеция, се оплакваха, че множеството се стремят към тях.

Полша и Унгария отказваха да одобряват който и да било от най-вече мюсюлманския Близък изток и Северна Африка, до момента в който десните и популистките партии в целия блок подхранваха дебата с антиимиграционна изразителност.

 Сунак разгласи, че проектът за понижаване на мигрантите, идващи с лодки, работи Сунак разгласи, че проектът за понижаване на мигрантите, идващи с лодки, работи

" Все още можете да спечелите или загубите всевъзможни избори във всяка държава-членка с миграцията. Това е илюстрация какъв брой противоречив е този въпрос ", сподели посланик от Европейски Съюз, участващ в договарянията, представен от Ройтерс.

Сделката

Докато министрите разговаряха, италианският министър председател Джорджия Мелони, нейният сътрудник от Нидерландия Марк Рюте, както и шефът на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен оповестиха посещаване в Тунис, с цел да обсъдят икономическите и енергийните връзки със страната - врата за африканската миграция към Европа.

По-рано в четвъртък Италия и Гърция желаеха промени в последната минута на препоръчаното съглашение, настоявайки за понижаване на броя на хората, които всяка страна ще би трябвало одобри, и по-меки правила за връщането на тези, които нямат право на протекция или леговище в Европейски Съюз.

Съгласно договорката, която в последна сметка беше реализирана и би трябвало да бъде финализирана преди изборите за Европейски Съюз през 2024 година, всяка страна ще дава отговор за избран брой новопристигащи мигранти, само че не е наложително да ги приема.

Държавите, които не желаят да одобряват мигранти и бежанци, ще могат да оказват помощ на тези, които поемат издръжката им финансово, с съоръжение или личен състав. Сумата, която ще се дължи за всеки отхвърлен мигрант е към 20 хиляди евро.

Споразумението ще вкара нова ускорена гранична процедура за връщане на тези, за които се счита, че е малко евентуално да получат леговище, с цел да им попречи да се задържат в Европейски Съюз с години в очакване на решения на разнообразни институции.

Полша и Унгария се опълчиха на договорката, като споделиха, че европейските водачи би трябвало да се произнесат по нея на срещата си в края на месеца. Това обаче не провали договорката, защото за прокарването й беше належащо болшинство, а не единогласие.

 Унгария пусна 777 трафиканти на мигранти Унгария пусна 777 трафиканти на мигранти

Либералните критици на съглашението споделиха, че бързата гранична процедура рискува да съживи трагичните подиуми, които се разиграваха на гръцките острови преди няколко години, като сътвори още по-пренаселени и несъответстващи миграционни лагери в периферията на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР