Европейските държави масово започнаха да затварят границите си за Южна

...
Европейските държави масово започнаха да затварят границите си за Южна
Коментари Харесай

Европа спря полетите до Южна Африка заради новия щам на COVI...

Европейските страни всеобщо започнаха да затварят границите си за Южна Африка поради записания там по-опасен вид на COVID-19.

Досега в ЮАР, Ботсвана и Хонконг са доказани 59 случая на новия вид, посредством секвениране. Мутацията разтревожи и Световната здравна организация, която свика незабавно съвещание, само че предизвести страните по света да не избързват да постановат ограничавания за пътешестване.

Въпреки това по-рано през днешния ден Англия добави към аления лист за пътешестване шест африкански страни - Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибия. Полетите ще бъдат краткотрайно неразрешени, а пасажерите от Обединеното кралство ще бъдат сложени под карантина.

Здравният министър Саджид Джавид съобщи, че Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство изследва нова разновидност на вируса, която той назова " най-лошата, която сме виждали до момента ".

Малко по-късно през днешния ден стана ясно, че Франция също стопира да приема пасажери, идващи от седем страни от района на Южна Африка. Тази мярка, въведена " за най-малък период от 48 часа " касае също пасажерите, идващи от Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини.

И Германия реагира незабавно като разгласи, че стопира множеството пътувания от Южна Африка, с цел да спре разпространяването на новия вид. Мерките бяха разггласени от изпълняващият длъжността министър на опазването на здравето Йенс Шпан.

Новите правила, които стартират да работят от петък вечерта, ще обиден Южна Африка и " евентуално прилежащите страни ", съобщи Шпан, като влизането ще бъде позволено единствено на немски жители. Те би трябвало да се слагат под карантина 14 дни след идването си, даже и да са имунизирани.

Какво е известно за новия вид на ковид B.1.1.529

Новият вид на ковид B.1.1.529, изолиран в средата на ноември в Южна Африка, към този момент е съумял да проникне в Израел и Хонконг.

Италия също съобщи, че не разрешава влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд, заради опасения от новия вид на ковид.

Министърът на опазването на здравето Роберто Сперанца съобщи, че учените изследват новия вид B.1.1.529, " а в това време ще следваме пътя на оптималната нерешителност ".

И други европейски страни взеха сходни ограничаващи ограничения, измежду тях са Австрия, Нидерландия, Белгия, където беше открит първи случай на този вид в Европа, Малта и Чехия. Всички страни, които към момента прибират жителите си от този регион, ги слагат под наложителна 14-дневна карантина.

Според управляващите в Претория такава реакция в чужбина е прибързана.

Реакцията на България

Здравните управляващи у нас към момента не прибягват до толкоз крайни ограничения. По-рано през днешния ден отрасловият министър Стойчо Кацаров разгласи, че българите, които идват от Южна Африка, ще бъдат сложени под наложителна 10-дневна карантина. Новите ограничения, които следва да бъдат официализирани със заповед, плануват леко отхлабване на ограниченията за влизащите у нас със зелен документ. За влизащи в страната от Южна Африка обаче не е годно изискването, че до третия ден могат да се освободят от карантина.

" Мутантът още не е в България, рано е да се разяснява ", сподели от своя страна проф. Мира Кожухарова, сподели тя на конференция на Министерство на здравеопазването по-рано през днешния ден.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР