Европейските борси завършиха сесията в сряда възходящо на фона на

Европейските борси завършиха сесията в сряда възходящо на фона на ...

Успокояването на страховете около Evergrande подкепи европейските пазари


Европейските борси завършиха сесията в сряда възходящо на фона на намаляването на напрежението заради закъсалата китайска строителна компания Evergrande. Глобалните инвеститори са в очакване на резултатите от заседанието на Федералния резерв в САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира ръст от 1%, а банковият сектор поведе възходящата тенденция с повишение от 3,1%. Повечето сектори и големи борси се озоваха на зелена територия в края на търговията.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,47% до ниво от 7083,37 пункта. Германският DAX прибави 1,03% към стойността си до равнище от 15 506,74 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,29% и завърши търговията на ниво от 6637 пункта.

Сред най-добре представилите се компании в Stoxx 600 беше Entain, която прибави още 5,1% към стойността си, след като в сесията във вторник книжата ѝ поскъпнаха с 18%. Това се случи, след като хазартната компания получи предложение за придобиване за над 20 млрд. долара, от базираната в САЩ DraftKings.

На обратния полюс на европейския бенчмарк германската IT компания Bechtle се представи най-слабо, като книжата ѝ поевтиняха със 7%.

Вниманието на инвеститорите в сряда е насочено към края на силно очакваното заседание през септември на Федералния резерв в САЩ, като инвеститорите следят за индикации за ограничаване на програмата на американската централна банка за смекчена парична политика.

Фед ще публикува съобщение с прогнози за икономиката и лихвите, след което се очаква председателят Джером Пауъл да говори пред медиите. Пауъл заяви преди време, че ограничаване на програмата може да бъде предприето тази година, но инвеститорите очакват повече подробности, особено след смесените данни за икономиката от последните изказвания на Пауъл насам.

Европейските пазари отбелязаха стабилен ръст и във вторник след нервно начало на седмицата заради опасенията на инвеститорите около закъсалата китайска строителна компания China Evergrande Group и притесненията за риск от „зараза“ за по-широката китайска и световна икономика.

Нагласите на инвеститорите може би са били успокоени в сряда, след като подразделението на Evergrande Hengda обяви, че ще направи лихвени плащания по деноминирани в юани облигации в четвъртък. Въпреки това остават въпроси дали ще бъдат платени и лихвите по демонимираните в щатски долари облигации на китайската компания, които също са дължими в четвъртък.

В макроикономически план нови данни в Европа показаха, че потребителското доверие в еврозоната е нараснало до 1,3 пункта през септември спрямо -4 пункта през август, което е по-добро представяне от очакваните от икономистите -5,8%.

Източник: investor.bg