Европейските борси завършиха седмицата на червена територия, след като инвеститорите

Европейските борси завършиха седмицата на червена територия, след като инвеститорите ...

Несигурността в търговията след изказване на Тръмп повлече надолу европейските борси.


Европейските борси завършиха седмицата на червена територия, след като инвеститорите реагираха на сигнали за продължаващата търговска война между САЩ и Китай, предава CNBC. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4%, като повечето сектори и големи борси се оцветиха в червено. Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтри 0,63% от стойността си и достигна ниво от 7359,38 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,02% до равнище от 5889,70 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 0,46% до ниво от 13 228,56 пункта.

Китайското министерство на търговията съобщи в четвъртък, че двете най-големи икономики в света са се съгласили да отменят поетапно съществуващите мита. Малко след това говорителка на Белия дом заяви пред Fox News, че е „много оптимистично настроена“ към скорошно постигане на търговско споразумение между Вашингтон и Пекин.

Изявленията вдъхнаха оптимизъм на финансовите пазари в четвъртък, но впоследствие появилото се безпокойство, че сделката може да се провали подкопа нагласите на инвеститорите. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че не се е съгласявал с отмяна на съществуващите мита върху китайски продукти.

Публикувани днес данни показаха, че износът на Китай е намалял с 0,9% на годишна основа през октомври, а вносът се е понижил с 6,4%. Цифрите надминаха очакванията на анализаторите.

На корпоративния фронт в Европа швейцарският производител на часовници Richemont се озова на дъното на европейския бенчмарк. Компанията обяви по-слаби от очакванията резултати през първото полугодие, тъй като политическите протести в Хонконг са натежали върху ръста на продажбите. Книжата на Richemont поевтиняха с над 6% след новината.

Британската застрахователна компания Beazley се изкачи на върха на Stoxx 600 по време на сутрешната търговия. Компанията обяви, че основното й мерило за рентабилност на застрахователния бизнес ще регистрира понижение през 2019 г. Въпреки това цената на акциите й се покачи със 7%.

Източник: investor.bg