Европейските акции поскъпват за шеста поредна сесия на търговия, тъй

...
Европейските акции поскъпват за шеста поредна сесия на търговия, тъй
Коментари Харесай

Повишение на европейските борси

Европейските акции нарастват за шеста поредна сесия на търговия, защото вложителите в световен проект не престават да приветстват мощния петъчен отчет за положението на пазара на труда в Съединени американски щати през февруари, съобщи БНР.

Според Департамента по труда водещата международна стопанска система съумя да генерира 313 хиляди нови работни места, надвишавайки значително упованията за към 205 хиляди, като в това време растежът на междинното часово възнаграждение на труда през февруари се забави до 2,6% от 2,8%. Това е знак за стабилен напредък на американската стопанска система, само че при отслабващи терзания, че заплащането на труда може да усили фрапантно инфлационния напън, което да принуди Фед да подхваща по-агресивна политика на стягане (повишаване) на главните лихвени ставки.

Перфектните за инвеститорския риск-апетит данни способстваха за стабилен растеж на пазара на акции на Уолстрийт, като в петък показателят на сините чипове DJIA набъбна с цели 440 пункта (с 1,77%), затваряйки над значимата психическа преграда от 25 000 пункта за пръв път от 28-и февруари насам, до момента в който необятният показател S&P500 се увеличи с 1,74%. Технологичният показател Nasdaq Composite пък завърши миналата седмица с растеж от 1,74% до рекордно равнище 7560,81 пункта - първо негово повишаване до исторически връх от 26-и януари насам.

Позитивната инвеститорска реакция на солидния отчет за положението на американския трудов пазар остава в действие при започване на новата работна седмица, като азиатските тържища не престават да приветстват и информациите за идна историческа среща на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила с водача на Северна Корея Ким Чен-ун. Японският фондов показател Nikkei завърши търговията в понеделник с напредък от 1,65%, китайският показател Shanghai Composite се увеличи с 0,58%, показателят Hang Seng - с 1,93%, а южнокорейският показател Kospi - с 1,0%.

Европейските фондови пазари се оцветяват в зелено се шеста поредна сесия на търговия, намирайки спомагателна поддръжка от новината за сложна договорка за замяна на активи сред немските енергийни колоси - E.On и REW.

Акциите на компанията за възобновима сила Innogy SE нарастват с 13,47%, откакто E.On разгласи през уикенда, че се е съгласила по принцип да придобие 76,8% от капитала на притежаваното от RWE сдружение, като в подмяна на това RWE ще получи 16,67% от лични капитал на E.On. Новината способства за солидно повишаване на акциите на RWE с 9,35% и с 4,84% на акциите на E.On, както и с 1,4% на общият европейски показател, включващ фирмите от бранша на комуналните услуги на остарелия континент.

Общият европейски фондов показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,38% към двуседмичен връх, откакто през предходната седмица нарастна с 3,1%.

Германският показател DAX нараства с 0,75%, задълбочавайки възходящото си придвижване от 3,6% през предходната седмица (най-солиден седмичен растеж от декември 2016-а година).

Френският показател CAC40 се покачва с 0,31%, испанският Ibex-35 - с 0,53%, а италианският MIB - с 0,42%. Единствено английският фондов показател FTSE100 се колебае към неговото петъчно равнище на затваряне, защото акциите на минно-добивните, на стоманодобивните и на петролните компании се намират под прочут напън от продажби предвид на по-ниските цени на суровините на стоковите тържища като реакция на решението на президента на Съединени американски щати Тръмп да вкара високи мита за вноса на стомана и на алуминий.

Акциите на производителя на метали ArcelorMittal се намаляват с 0,5%, на компанията за произвеждане на стоманени тръби Tenaris SA - с 0,63%, а на производителите на желязна руда Rio Tinto Plc и BHP Billiton - надлежно с 0,42% и с 0,35%.

Понижението на петролните цени с към 0,5% пък се отразява отрицателно на акциите на British Petroleum и на Dutch Shell PLC, като те се намаляват надлежно с 0,4% и с 0,25%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР