Европейски пътища” са поискали удължаване на концесията. Кметът на Община

...
Европейски пътища” са поискали удължаване на концесията. Кметът на Община
Коментари Харесай

И Европейски пътища поискаха удължаване на концесията, кме...

" Европейски пътища” са поискали удължение на концесията. Кметът на Община Родопи Павел Михайлов застана твърдо с позиция срещу всички планове.

С публично писмо, адресирано до Министерството на енергетиката, община „ Родопи” за следващ път се афишира срещу капиталовото желание за продължение периода на концесията за рандеман на строителни материали или увеличение на концесионната повърхност в землището на село Белащица. Общинската администрация изпрати писмото и до Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда.

В публична преписка с Министерството на енергетиката община „ Родопи” е поискала информация за удължавене периода на концесии за рандеман на подземни благосъстояния на територията на цялата община.

В отговор от през днешния ден Министерството на енергетиката уведомява, че „ Европейски пътища " АД са декларирали предпочитание за удължение периода на концесията за рандеман на подземни благосъстояния от находището в зеемлището на село Белащица, сектор „ Юг”.

Общинското управление на „ Родопи” показва своето изрично мнение срещу капиталовото предложение на компанията за удължение периода на концесията.

Като главен претекст в позицията си Общината акцентира обстоятелството, че бъдещите проекти за развиване включват превръщането на „ Родопи” в зелен жилищен регион наоколо до Пловдив и като център за екологичен, културен, набожен и винен туризъм. Заради географското си състояние община „ Родопи” има редица туристически запаси, които дават опция за развиване на разнообразни типове туризъм и привличане на вложения.

„ Недопустимо е в най-бързоразвиващия се регион във връзка с вложения за жилищно строителство, да се позволи обновяване на активността на кариерите”, разяснява кметът Павел Михайлов. Той добави, че за последните три години издадените позволения за градеж в селата Белащица, Брестник и Марково са близо 1000.

„ Кариерите са източник на непрестанно замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време единствено за предходната година популацията, намиращо се в непосредствена непосредственост до кариерата в Белащица и прилежащите Марково и Брестник се е нараснало с над 1300 души. Като управление на община „ Родопи” ще използваме всички законови пълномощия, с цел да не допуснем повече концесията да заплашва публичния ред и околната среда”, сподели още кметът.

Хората в селото стачкуват и против капиталовото желание на другия концесионер- " Холсим кариерни материали " АД за удължение периода на концесията.

В поддръжка на недоволството на жителите и твърдата позиция на кмета на общината Павел Михайлов в края на януари тази година Общински съвет „ Родопи” одобри решение срещу обновяване на активността на кариерите в землището над село Белащица.

В отбрана на правото на хората в Белащица да дишат чист въздух Михайлов увери, че ще спомага за осъществяване на подписка, която да се бъде изпратена в Министерството на енергетиката. Общината не би попречила и организирането на митинг против желанието на концесионера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР