Европейски музикален фестивал“ 2020 представя атрактивното музикално-танцово събитие Европа танцува“,

...
Европейски музикален фестивал“ 2020 представя атрактивното музикално-танцово събитие Европа танцува“,
Коментари Харесай

„Европа танцува“ с представителни детски танцови състави от столицата

„ Европейски музикален фестивал “ 2020 показва атрактивното музикално-танцово събитие „ Европа танцува “, което към този момент стана обичайната част от програмата на форума. На 26 септември (събота) от 13 ч. под куполите на „ Ларгото “ ще се изявят представителни сформира от Дома на културата „ Средец “, Националния замък на децата, както и Балетната школа „ Маша Илиева “. Събитието към този момент няколко години подред събира многочислена и възторжена аудитория в  центъра на столицата с пъстра стратегия от танци в разнообразни стилове. В концерта са включени осъществявания на типичен и съвременен балет, спортни танци, хип - хоп, салса, както и български фолклор. Водещ на събитието е Георги Митов - Геми – умел публицист от Classic FM радио, който умее да основава неповторима празнична атмосфера на спектакъла. „ Европа танцува “ е с вход свободен и провеждането му ще бъде съобразено с всички условия на здравните управляващи по отношение на пандемията. „ Европейски музикален фестивал “ 2020, проведен от „ Кантус Фирмус “, е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.
Начало на концерта „ Европа танцува “ ще слагат най-малките участници в събитието, които са от Балетна школа „ Маша Илиева “. Те ще показват Източен танц из балета „ Гаяне “ по музика на Хачатурян, Менует от Бокерини, Вариация от балета „ Раймонда “ от Глазунов и Валс от Свиридов. Също с типичен балет в спектакъла ще се включат ученици на Танцово ателие „ Алегрета “ от Националния замък на децата с началник Илина Агова. Те ще показват танц по музика от „ Лебедово езеро “ на Чайковски и Вариации на Мерцедес из балета „ Дон Кихот “ на Минкус. Много въодушевление и празнична сила ще донесат на публиката и осъществяванията на другите представителни ансамбли от Двореца на децата - Студио за съвременен балет " Цветни фантазии “ с ръководители Снежана Бечева и Борислава Бечева – Георгиева и Клуб по спортни танци „ Стил “ с началник Анелия Серафимова – Тодорова. Всички обединения от НДД имат богата биография с участия в голям брой концерти, телевизионни излъчвания, шоу-програми, интернационалните и републикански фестивали и са спечелили високи оценки от състезания и надпревари у нас и в чужбина. В концерта „ Европа танцува “ ще вземат участие и няколко фолклорни състава: Детско-юношески отбор “Изворче ” от Двореца на децата, с началник Стефана Михова, Детско-юношески танцов отбор „ Средец “ с хореографи  Ива Търнева и Николай Илиев и Фолклорен отбор „ Здравец “, управителен от Александрия и Георги Стоянови. Техните осъществявания се отличават с изключителна непорочност на стила, прочувствена мощ и неподправено художествено майсторство.
За Балетна школа „ Маша Илиева “ 2020-та година е юбилейна. Вече 25 години школата има своето влиятелно място в развиването на професионалното танцово образование у нас. Занятията се организират с изтъкнати български и непознати педагози. Нейните ученици сполучливо не престават своето образование в Националното учебно заведение за танцово изкуство и елитни балетни учебни заведения по света. Сред най-успешните концерти на школата са “Лешникотрошачката ” (1999), “Куклената самодива ” (2000), “Първата Коледа ” (2003), “Урок по танц ” (2004), “Цветята на дребната Ида ” (2004) и други Художественият началник Мария Илиева (Маша) е реализатор на международно равнище, учител в НМА “Проф. П. Владигеров ” и основател на трупата “Младият балет на България ”.
Танцовото ателие „ Алегрета “ е основано през 2013 година от госпожа Илина Агова – магистър по балетна постановка. Занятията по танцово изкуство за начинаещи и напреднали се организират по профилирани стратегии (класически екзерсис и репертоар) от преподавателя Илина Агова. Това разрешава да се образоват деца с разнообразни естествени данни и танцови умения. Най-способните ученици имат опция да продължат образованието си в танцовата школа „ Алегрета “ към НДД. Възпитаниците на школата са взели участие в разнообразни продукции, в това число и във кино лентата „ Случаят Кюри “. Школата има богата театрална активност и доста награди от национални и интернационалните конгреси.

Клуб по Спортни танци „ Стил “ към НДД е основан през 1989 година от Анелия Серафимова, която е началник, хореограф и съветник на профилирана танцова литература, притежател на влиятелната премия   " Златна лира " за изцяло творчество oт 2019 година.
Представителният отбор " Изворче " към НДД е първият детско-юношески фолклорен колектив в България. Създаден е  през есента на 1961 година от  ст. н. с., доктор Михаил Букурещлиев – прочут български фолклорист. Ръководители на танцовия състав са: Рахила Петрова - притежател на медал " Кирил и Методий " и " Сребърна лира " на СБМТД; Мирослав Славов и Стефана Михова. Вокален възпитател е Петя Букурещлиева - Стефанова. ДЮФА " Изворче " е притежател на медал " Кирил и Методий ", на почетни грамоти и плакети, първи места за изпълнителско майсторство и музика в състезанието за " Голямата танцова премия на София " и други " Изворче " е притежател на златни медали от фестивали в гр. Бидгошч-Полша и " Радостта на Европа " - Белград, Сърбия. Разнесъл е хубостта на родния фолклор в Германия, Англия, Унгария, Русия, Копър, Монголия, Чехия, Словакия, Индия, Естония, Азербайджан, Казахстан, Турция, Беларус, Швейцария, Австрия, Македония, Гърция.
 Студио „ Цветни фантазии “ се управлява от Снежана Бечева – възпитател и хореограф, а от 1997
асистент живописен началник е Борислава Бечева-Георгиева   – възпитаничка на студиото от самото му основаване. Вече двадесет и две години студиото е „ учебно заведение за звезди ”. Съставът е изнесъл огромен брой независими концерти, които са същински празник за деца и аудитория. Има участия в десетки телевизионни излъчвания, шоу-програми, представителни сборни концерти, интернационалните и републикански фестивали с най-високи оценки и богат награден фонд.
Танцов отбор  „ Средец “ към ДК „ Средец “ е най-старият фолклорен танцов отбор в България. Основан е към Столична община при започване на 1937 година от група въодушевени младежи. Ансамбълът от дълго време се е наредил измежду най-хубавите танцови обединения в България. През годините той е изнесъл концерти на четири континента, посрещнати с екстаз от стотици хиляди фенове. Настоящите художествени ръководители на танцов отбор „ Средец “ са надарените и изобретателни хореографи Николай Илиев и Ива Търнева. Богата е сбирката от оценки, извоювани на редица български и интернационалните фестивали. За високите си художествени достижения и огромната концертна активност ансамбълът е получил някои от най-престижните български награди: Орден „ Република България “ I степен, Орден „ Св.Св. Кирил и Методи “ I и II степен, Почетен знак на София, Специална премия на Министерството на културата, отличие „ Златно перо “ и други Талантливите танцьори са носители и на влиятелни интернационалните награди: “Златно колие “ от МФФ в Дижон – Франция, „ Златна секира ” – Закопане, Полша, златен орден и лауреатско звание на Десети интернационален юношески фестивал – Лайпциг,  Германия и други
Танцов отбор “Здравец ” е основан през 1984 година от хореографите Александрия и Георги Стоянови. Със своите достижения ансамбълът се подрежда измежду най-емблематичните танцови обединения в страната. Репертоарът  му  включва  хореографски постановки от всички етнографски области на България. Костюмите на отбор “Здравец ” са разнородни и обилни, запазили достоверността на нашата традиция. Чрез своите багри, шевици и огромно многообразие, те съумяват да изразят настроението на българина и неговия несравним характер. Изработват се на ръка, а в процеса  взимат присъединяване и самите танцьори, както и техните  родители. Така се резервира духът на обичаите, предава се любовта към старинните български занаяти. С неспокойствие и екстаз публиката приветства изкуството на танцьорите, познато освен у нас, само че и в страни като Испания, Италия, Швеция, Турция, Франция, Холандия, Белгия, Чехия, Унгария, Гърция, Румъния, Кипър, Йордания, Полша и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР