Европейски медици установиха, че вероятността от развитие на различни форми

...
Европейски медици установиха, че вероятността от развитие на различни форми
Коментари Харесай

Ето кои бактерии са причина за появата на депресия

Европейски медици откриха, че вероятността от развиване на разнообразни форми на клинична меланхолия се покачва, в случай че в червата на човек има остатък или дефицит на бактерии, произвеждащи серотонин и други значими за мозъка сигнални молекули. Резултатите от изследванията са оповестени в списание „ Nature Communications ”.

" Установихме, че вероятността от развиване на меланхолия се въздейства доста от броя и разнообразието на видовия състав на 13 рода бактерии, живеещи в човешките вътрешности. Всички тези микроби вземат участие в производството на значими мозъчни сигнални молекули, за които се допуска, че са свързани с развиването на меланхолия ", пишат откривателите.

Организмът на бозайниците съдържа към 10 пъти по-малко кафези, в сравнение с са бактериите, гъбичките и другата микрофлора. Дълго време откривателите смятаха, че съставът ѝ въздейства основно върху метаболизма, само че наблюденията през последните години демонстрираха, че особеностите в състава на микрофлората въздействат върху вероятността от поява на рак и други болести, както и върху държанието на хората и животните.

Екип от холандски и английски лекари, управителен от Наджаф Амин, доцент в университета " Еразъм " в Ротердам, Нидерландия, е разкрил първите доказателства, че видовият състав на микрофлората и броят на другите бактерии в червата оказват доста въздействие върху вероятността от развиване на разнообразни форми на клинична меланхолия.

Бактериалните корени на депресията

Учените са създали това изобретение в границите на огромно изследване , в което са взели участие повече от 2600 души, живеещи в един и същи регион на града и принадлежащи към шест разнообразни етнически групи. Учените изследвали обширно психическото им положение и събрали проби от микрофлората и генома им.

Последващият разбор и съпоставяне на тези проби помогнали на откривателите да разпознават няколко десетки типа микроби, които по един или различен метод способстват за честотата на депресията измежду всички изследвани групи. Тези бактерии принадлежат към 13 разнообразни микробни групи, в това число родовете Eggerthella, Subdoligranulum, Lachnoclostridium, Hungatella и Ruminococcaceae.

Последващо изследване на данните посочило, че нарасналата централизация на някои от тези бактерии в храносмилателната система, изключително на тези от родовете Hungatella, Eggerthella и Lachnoclostridium, способства за развиването на меланхолия и сходни психологични разстройства. За разлика от това, остатъкът на микроби от родовете Subdoligranulum и Ruminococcaceae понижава този риск.

Изследователите означават, че всички тези микроби са виновни за производството на молекули глутамат, серотонин, гама-аминомаслена киселина и други значими сигнални молекули на нервната система. Смята се, че всички тези субстанции вземат участие в развиването на депресията, което изяснява за какво остатъкът или дефицитът на избрани микроби в червата усилва или понижава риска от развиване на заболяването, заключават откривателите. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР