Европейски и американски астрономи откриха малкагалактика в съзвездието Риби AGC

...
Европейски и американски астрономи откриха малкагалактика в съзвездието Риби AGC
Коментари Харесай

Необяснимо: Учени откриха галактика без тъмна материя

Европейски и американски астрономи откриха дребна вселена в съзвездието Риби AGC 114905, която е изцяло лишена от тъмна материя . Нейното битие не може да бъде обяснено с актуалните космологични теории , заяви пресслужбата на Британското кралско астрономическо сдружение (RAS).

" Теориите, които позволяват съществуването на тъмна материя , по принцип не могат да обяснят съществуването на тази вселена , без да употребяват извънредно нереалистични параметри. На собствен ред техните други възможности, в това число модифицираната Нютонова динамичност , не могат да опишат вярно естеството на придвижването на газа в AGC 114905 ", споделя откривателят от Университета в Гронинген (Нидерландия) Пол Пиня, чиито думи цитира пресслужбата на RAS.

През последните години астрономите са разкрили към две дузини галактики, в които тъмната материя или изцяло отсъства, или участва в ненадейно дребни количества. Заради извънредно ниската компактност на материята откривателите започнаха да ги назовават " свръхразсеяни галактики " (UDG). Големият брой такива открития накара астрономите да учат интензивно UDG и да търсят пояснения за тяхното битие.

Пиня и сътрудниците му откриват различен подобен обект, до момента в който следят съзвездието Риби благодарение на наземния радиотелескоп VLA. Използвайки мощта му, астрономите наблюдавали скоростта, с която се движи газът в централните области и покрайнините на околните галактики, което им разрешило да преценяват какъв брой тъкмо тъмна материя има в тях.

Необяснима вселена

Тези измервания ненадейно посочили, че тъмната материя съвсем изцяло отсъства в една от най-близките ни галактики - AGC 114905. Намиращ се на към 247 милиона светлинни години от Земята, това е кълбовиден обект с неправилна форма. Оказва се, че звездната му маса е към 400 пъти по-малка от тази на Млечния път , само че тя заема същото пространство като нашата вселена.

Учените са прекарали към 40 часа в наблюдаване на въртенето на газовите купове в тази вселена и не са разкрили никакви доказателства, че тя може да е изгубила запасите си от тъмна материя заради конфликти с други обекти. На собствен ред теоретичните калкулации изключват опцията AGC 114905 да е останала без тъмна материя заради особеностите в разпределението на материята в частта от Вселената , където се е формирала.

Освен това учените са открили, че съществуването на тази вселена не може да бъде обяснено даже с различни космологични модели . По-специално, теорията на модифицираната Нютонова динамичност (MOND) не може да възпроизведе метода, по който се движат газовите облаци в тази вселена. Според учените всичко това демонстрира, че актуалните космологични теории може да са неправилни или непълни.

Пиня и сътрудниците му се надяват, че последващите наблюдения на AGC 114905 и други UDG ще дадат прецизен отговор на този въпрос и ще оказват помощ на теоретиците да формулират нови модели , които тъкмо да възпроизведат образуването на единични галактики , изцяло лишени от тъмна материя
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР