Европейската забрана за руския дизел се отрази безболезнено на пазара,

...
Европейската забрана за руския дизел се отрази безболезнено на пазара,
Коментари Харесай

Какво се случва с цените на дизела след ембаргото?

Европейската възбрана за съветския дизел се отрази безболезнено на пазара, най-малко към този момент. Въпреки че Европейски Съюз прекъсна най-големия си снабдител, фючърсните цени на дизела в блока паднаха с 1.6% в понеделник, което съставлява загуба от 20% през последните две седмици, защото търсенето в района понижа и напъните на страните да натрупат ресурси преди възбраната започнаха да се изплащат.

Спадът на цените ще бъде посрещнат с облекчение от милиони водачи на камиони и компании, които разчитат на дизела. Около 96% от камионите, 91% от микробусите и 42% от леките коли в Европейския съюз се движат с това гориво, съгласно Европейската асоциация на автомобилните производители.

Очакванията бяха, че когато възбраната влезе в действие, доставките на дизел в Европа ще се стегнат, само че в действителност това сега не се случва “, сподели Марк Уилямс, проучвателен шеф в консултантската компания Wood Mackenzie пред CNN.

Забраната за дизела идва два месеца откакто блокът наложи ембарго върху вноса на недопечен нефт по море от Русия, като част от пакет от наказания против Москва поради нейното навлизане в Украйна. По съветска линия са пристигнали 29% от общия импорт на дизел в района предходната година, демонстрират данни на Rystad Energy.

Държавите са се подготвили за последната възбрана, като са нараснали вноса на московския дизел през последните месеци. Вносът в Европа е повишен с близо 19% през четвъртото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година, съгласно доставчика на енергийни данни Vortexa.

Тези ресурси би трябвало да работят като буфер против незабавната загуба на съветски импорт на дизел “, сподели Уилямс.
Търсенето понижа
Търсенето в целия блок също е едва. Данните са на OilX, компания за петролни разбори, която демонстрира, че търсенето на дизел в Европа е намаляло сред началото на ноември и края на януари в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Анализаторите отдават спада частично на по-топлото от нормалното време в района, където дизелът също се употребява като гориво за отопление, както и на високите цени. Въпреки скорошните спадове, цените на едро към момента са с 10% над равнището си от същия интервал на предходната година.

На бензиностанциите междинната цена на литър дизел в Европейски Съюз доближи 1.80 евро на 30 януари по отношение на 1.60 евро по същото време предходната година, демонстрират данни на Европейската комисия.

Все отново може да отнеме няколко месеца, до момента в който се почувства цялостното влияние на възбраната, защото Европа стартира да внася повече дизел от по-далечни снабдители, което води до по-високи разноски за доставка.

Блокът към този момент внася доста по-големи размери дизел от Съединените щати, Близкия изток и елементи от Азия, съгласно Уилямс от Wood Mackenzie.

Въпреки това този импорт няма да бъде задоволителен, с цел да „ компенсира загубата на съветски барели в Европа “, откакто Сттарият континент понижи запасите си, сподели той, добавяйки, че цените по отношение на други райони вносители може да стартират да се покачват от третото тримесечие на тази година.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинцени на дизела петролно ембарго Европейски съюз съветски нефт ПоследниНай-четениТранспорт 80 Започва вторият стадий от ремонта на трасето на трамвай №5 Енергетика 224 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Технологии 564 Гугъл изправя против ChatGPT собствен чатбот на име Bard Лукс 4349 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Digital 2909 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Компании 1152 Най-голямата компания за рандеман на злато в света пробва да купи съперник Накратко 1204 Вечерни вести: Рекорден срив на турската лира; Европейска инвестиционна банка е вложила €500 млн. в българската стопанска система Енергетика 408 Зелените цели на Европейски Съюз възпират нови газови покупко-продажби със Съединени американски щати Хай-тек 536 ChatGPT може да „ разбие капитализма “... в случай че не се удави в него Компании 356 Renault-Nissan открехна вратата към общото си бъдеще и модели Накратко 4517 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Компании 4448 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Лукс 4349 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Пазари 3557 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Политика 3368 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 3068 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Digital 2909 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Бюджет и финанси 2498 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Компании 1960 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Любопитно 1940 Трули – античното архитектурно знамение на Италия (снимки) Всички новини10:45 Транспорт 224 Започва вторият стадий от ремонта на трасето на трамвай №5Още от ЕнергетикаВиж всичкиЗелените цели на Европейски Съюз възпират нови газови покупко-продажби със Съединени американски щати Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР