Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по

...
Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по
Коментари Харесай

ЕЦБ отново вдигна лихвите

Европейската централна банка увеличи трите си съществени лихви с по 25 базисни пункта, оповестява регулаторът на уеб страницата си.
 
Решението бе необятно предстоящо на фона на продължаващите старания за битка с инфлацията. Ставките към този момент са на най-високото равнище от ноември 2008 година.
 
Данните за инфлацията, оповестени тази седмица, регистрираха закъснение на главния инфлационен индикатор до 7 % през април.  Същевременно базовата инфлация, която не включва цените на храните и силата, леко се е забавила до 5,6 %.
ЕЦБ към този момент увеличи лихвените проценти с общо 375 базисни пункта от предишния юли насам - най-бързият в нейната история ритъм на стягане на лихвите, само че към момента са евентуални по-нататъшни дейности поради възходящия напън върху заплатите и цените.
 
Днешното по-слабо повишение на лихвените ставки след три поредни затягания с по 50 базисни пункта идва единствено дни, откакто банкови данни в еврозоната демонстрираха най-големия спад в търсенето на заеми от повече от десетилетие. Това допуска, че предходните покачвания на лихвите към този момент си " проправят път " в действителната стопанска система и че политиките на ЕЦБ лимитират растежа.

Критериите за разпределяне на заеми се стягат

" Перспективата за инфлацията продължава да е прекомерно висока прекомерно дълготрайно време. С оглед на все по този начин мощния инфлационен напън Управителният съвет взе решение да увеличи с 25 базисни пункта трите съществени лихвени % на ЕЦБ. Като цяло, постъпващата информация удостоверява оценката за средносрочната вероятност за инфлацията от предходното съвещание на Управителния съвет. През последните месеци общата инфлация понижа, само че базисният ценови напън остава мощен. Същевременно предходните покачвания на лихвените проценти намират мощно отражение в изискванията за финансиране и паричните условия в еврозоната, до момента в който забавянето и силата на отражението им в действителната стопанска система остава нестабилно ", се показва в изказването на ЕЦБ след края на днешното съвещание.
 
 istock istock
" Бъдещите решения на Управителния съвет ще обезпечат ниво на главните лихвени проценти, което е задоволително рестриктивно, с цел да се реализира навреме връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%. Те ще бъдат поддържани на това ниво толкоз дълго, колкото е належащо ", уточни още ЕЦБ и добави:
 
" Управителният съвет ще продължи да ползва учреден на данните метод, когато дефинира подобаващото равнище и дълготрайност на рестриктивността. По-специално, решенията му за главните лихвени проценти все по този начин ще се основават на оценката му за вероятността за инфлацията въз основа на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и положителното действие на трансмисионния механизъм на паричната политика ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР