Европейската централна банка остави без промяна паричната си политика и

...
Европейската централна банка остави без промяна паричната си политика и
Коментари Харесай

ЕЦБ остави паричната си политика без промяна

Европейската централна банка остави без смяна паричната си политика и пандемична си стратегия за изключителни покупки (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) ден преди началото на срещата на върха на водачите на Европейския съюз, съобщи Си Ен Би Си.

Основната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, остава на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%. От банката подчертаха, че лихвените проценти ще останат на сегашните или на по-ниски равнища, до момента в който в Еврозоната не бъде достигната целева инфлация от малко под 2%.

ЕЦБ също по този начин резервира размера на PEPP, откакто предишния месец разшири програмата за покупки на държавни и корпоративни облигации с 600 милиарда евро до 1,35 трлн. На предходното съвещание на централната банка бе решено продължителността на схемата да бъде до юни 2021 година или до момента в който ЕЦБ не счете, че рецесията е завършила.

Според последните прогнози на централната банка стопанската система на Еврозоната ще се свие с 8,7% през тази година. От Международния валутен фонд обаче предизвестиха, че понижението може да бъде и по-рязко – до 10,2%

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи в изявление за „ Файненшъл таймс “  , че ограниченията, които бяха въведени в резултат на пандемията, „ са показали своята ефиканост и успеваемост “

„ Направихме толкоз доста, че в този момент разполагаме с известно време, с цел да проучваме деликатно икономическите данни “, сподели Лагард.

Нейните мнения се одобряват като удостоверение, че ЕЦБ на процедура е минала в режим на изчакване, откакто стопанската система на Еврозоната стартира да се възвръща.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР