Европейската централна банка очаквано повиши водещите си лихви с нови

...
Европейската централна банка очаквано повиши водещите си лихви с нови
Коментари Харесай

Европейската централна банка повиши лихивте

Европейската централна банка предстоящо увеличи водещите си лихви с нови 50 базисни пункта и анонсира следващо покачване със същата стъпка през март.

Анонсът на Европейската централна банка за следващо нарастване през март също е предстоящ, като по-късно Франкфурт " ще подложи на оценка по-нататъшния курс на паричната политика ".

" С течение на времето поддържането на лихвените проценти на рестриктивно равнище ще намали инфлацията, отслабвайки търсенето, и ще защищити от риска от трайно възходящо изместване на инфлационните упования ", разясняват от ЕЦБ и допълват, че последващите решения ще се базират върху данните.

Както бе оповестено през декември, портфейлът по програмата за изкупуване на активи ще понижава приблизително с 15 милиарда евро месечно от началото на март до края на юни 2023 година, а темпът след това ще бъде избран с течение на времето, реши още Управителният съвет.

Припомням, че Английската централна банка усили водещата си рента с 50 базисни пункта, а през вчерашния ден Федералният запас направи ново повишаване с 25 базисни пункта. Инфлацията в Съединените щати се забавя още от средата на предходната година, до момента в който в еврозоната показателят на годишна база се намалява за трети следващ месец. През януари се сви до 8,5 на 100.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР