Европейската централна банка може отново да повиши лихвените проценти през

...
Европейската централна банка може отново да повиши лихвените проценти през
Коментари Харесай

ЕЦБ не изключва ново вдигане на лихвите през май

Европейската централна банка може още веднъж да увеличи лихвените проценти през май, с цел да се оправи с инфлацията. Това съобщи шефът на Централната банка на Нидерландия Клаас Нот, представен от " Ройтерс ".

Той е следващият от все по-големият брой политици, призоваващи за по-строга политика даже след неотдавнашните пазарни разтърсвания.

Миналата седмица до най-високото равнище от края на 2008 година Банката обаче не пое ангажимент за бъдещите си ходове заради опасения, че скорошната ликвидация на банкови акции в международен мащаб може да прерасне в по-широка рецесия.

Управителите на централните банки на Германия, Австрия, Словакия и Литва обаче предизвестиха, че ЕЦБ не е завършила, тъй като инфлацията е прекомерно висока и може да се окаже по-устойчива от прогнозите.
 ЕЦБ: Инфлацията към момента е прекомерно висока
ЕЦБ: Инфлацията към момента е прекомерно висока

Лагард не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу

" Смятам за малко евентуално да сме се справили. Много е подозрително дали поддържането на лихвите единствено в леко ограничаване ще бъде задоволително , с цел да генерира спада на инфлацията, на който евентуално всички се надяваме ", означи Нот.

" Продължавам да считам, че би трябвало да създадем още една стъпка през май, само че не знам размера на тази стъпка ", разясни той.

Уговорката към всеки проект за повишение на лихвените проценти е, че турбулентността на финансовите пазари би трябвало да намалее, само че съгласно Нот Европа е " доста, доста надалеч " от финансова рецесия и ескалацията на разтърсванията не е главен сюжет.

Истинският проблем е инфлацията, чиито неотдавнашни бързи спадове може да прикриват, че предходни цени на силата са проникнали в главния растеж на цените, правейки инфлацията по-трудна за управление.

Някога движена от силата, инфлацията в този момент е вътрешна, подхранвана от заплатите и търсенето на услуги.
 ЕЦБ отново подвига главните лихви, предвиждат продължителна инфлация
ЕЦБ отново подвига главните лихви, предвиждат продължителна инфлация

Очакват междинни равнища на инфлацията от 5,3% през 2023 година, 2,9% през 2024 година и 2,1% през 2025 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР