Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основният си лихвен процент с

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основният си лихвен процент с
Коментари Харесай

ЕЦБ вдигна лихвите до най-високите им нива от 2008 г. насам

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главният си лихвен % с 0,5 на 100 на днешното си съвещание за паричната политика. 

Така лихвата по така наречен депозитно облекчение става 3%, като това е най-високото ѝ равнище от 2008 година насам.

Лихвата по интервенциите за рефинансиране на комерсиалните банки беше нараснала също с 0,5%, до 3,5%.

А лихвата по пределното кредитно облекчение се повишава до 3,75%.

От ЕЦБ чакат „ инфлацията да остане прекомерно висока за дълъг интервал от време ”.



„ Управителният съвет следи от близко настоящите пазарни земетресения и е подготвен да реагира, в случай че е належащо, с цел да резервира ценовата и финансовата непоклатимост в еврозоната. Банковият бранш е резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции. Важно е да се означи, че наборът от принадлежности на ЕЦБ е изцяло задоволителен, с цел да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система на еврозоната, в случай че е належащо ”, акцентират от ЕЦБ.

Така от банката се пробват да успокоят опасенията, подбудени от повишението на лихвените равнища в еврозоната, правещо по-трудно изплащането на заемите и оказващо отрицателен резултат върху цените на към този момент издадените държавни и фирмени облигации, които са главен клас аварийни активи.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард разяснява след съвещанието за паричната политика, че има подготвеност за деяние при спешна обстановка:

„ Европейската централна банка е подготвена да работи, в случай че е належащо, с цел да резервира финансовата непоклатимост в еврозоната ”.



Лагард също по този начин прикани държавните управления на страните от еврозоната бързо да стартират да понижават бюджетната поддръжка за семействата и бизнеса, с цел да лимитират още инфлацията.

Инфлационните упования на ЕЦБ се усъвършенстват поради понижението на цените на силата. В оповестената през днешния ден прогноза от банката чакат нарастване на потребителските цени с към 5,3 на 100, при растеж на стопанската система на еврозоната с 1% през тази година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР