Европейската централна банка (ECB) оказва натиск върху Raiffeisen Bank International

...
Европейската централна банка (ECB) оказва натиск върху Raiffeisen Bank International
Коментари Харесай

ЕЦБ притиска австрийската Raiffeisen Bank да напусне Русия

Европейската централна банка (ECB) оказва напън върху Raiffeisen Bank International да приключи своя извънредно печеливш бизнес в Русия. Това споделиха пред Reuters петима души, осведомени с въпроса. Натискът стартира, откакто почитан чиновник от Съединени американски щати предишния месец е изразил опасения по отношение на бизнеса на австрийската банка в Русия.

Натискът от страна на Вашингтон и ЕЦБ покачва залозите за Австрия и нейната втора по величина банка, която играе основна роля в съветската стопанска система. Но тя е все по-критикувана за нежеланието си да изостави страната агресор, която към този момент повече от година води своя война в Украйна, избива цивилни, унищожава градската инфраструктура и прави военни закононарушения.

Много западни компании, в това число френската банка Societe Generale, към този момент напуснаха Русия.

ЕЦБ не желае Raiffeisen да напусне страната неотложно, само че упорства за проект за деяние в тази посока, споделиха двама от източниците на медията. Единият от тях е споделил, че сходен проект може да включва продажбата или затварянето на съветската банка.

Помолихме банките да продължат да следят от близко бизнеса в Русия и в идеалния случай да го понижат и закрият, доколкото е допустимо “, сподели представител на ЕЦБ, добавяйки, че прави същото с всички заинтригувани институции, откогато Москва стартира нахлуването си в Украйна.

Raiffeisen обаче към момента не има намерение да показа подобен проект, споделиха източниците, а някои австрийски държавни чиновници даже виждат тези ходове като неоправдана непозната интервенция във вътрешната политика на Австрия.

Говорител на Raiffeisen сподели, че се изследват разновидности за бизнес в Русия, „ в това число деликатно ръководено излизане “ и че „ форсира “ оценката си, добавяйки, че също по този начин е понижила кредитирането в страната.

Австрийският заемодател към този момент е най-важната западна банка в Русия, предлагайки избавителна линия за заплащания и регистрирайки при себе си почти една четвърт от преводите в евро към страната, макар че други банки, като италианската UniCredit, към момента участват.

Служители на ЕЦБ не са склонни да оказват напън върху Raiffeisen за незабавна продажба, страхувайки се от финансов удар, сподели единият източник.

Говорител на австрийското финансово министерство сподели, че въпреки да не може да има връщане към статуквото в връзките с Русия, " множеството " интернационалните компании, в това число банките, остават там.

Има забележителна търговия сред Русия и останалия свят със артикули, като зърно, торове, нефт, газ, никел и други метали, които... изискват заплащания “, сподели представителят.
Високи залози
През януари американският санкционен орган стартира следствие против Raiffeisen за бизнеса ѝ, обвързван с Русия.

Двама души, осведомени директно с въпроса, споделиха за Reuters, че следствието се отнася до евентуални нарушавания на западните наказания. Raiffeisen сподели, че запитването е от общ темперамент.

Разследването, което обтегна връзките сред Виена и Вашингтон, може да се окаже рисково за Австрия, която играе ролята на мост сред изтока и запада, трансформирайки Виена в магнит за съветските пари.

Джеймс О`Брайън, почитан чиновник по глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати, е изразил американските опасения по отношение на Raiffeisen и нейния бизнес с Русия по време на полемики във Виена през февруари, сподели един от източниците на Reuters.

Посланик О`Брайън и австрийците разискаха тясното ни съдействие във връзка с глобите в отговор на по-нататъшното нелегално навлизане на Русия в Украйна “, сподели представител на Държавния департамент, запитан за визитата.

Говорителят на Raiffeisen сподели, че банката е " в ранен стадий " на събиране на информация, с цел да отговори на запитването от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

По време на визитата на австрийския президент Александър Ван дер Белен в Киев предишния месец украинският президент Володимир Зеленски разкритикува австрийския бизнес, който към момента работи в Русия, като посочи поддръжката на Raiffeisen за Москва.

Банката също беше остро подложена на критика от вложителите, откакто взе участие в съветска кредитна скица, посредством която се заплаща на бойци, воюващи в Украйна.

Въпреки че залозите са високи, някои австрийски чиновници се надяват, че могат да устоят задоволително дълго, с цел да завърши военния спор посредством договаряния, позволявайки обновяване на естествения бизнес с Русия, споделиха трима от източниците, осведомени с въпроса.

Външният министър на Австрия Александър Шаленберг сподели, че въпреки да е „ законно “ управляващите на Съединени американски щати да се обръщат към Raiffeisen, Австрия носи главната отговорност за използването на глобите.

Властите на Съединени американски щати могат да стигнат до такава степен, че да попречат на банката да обработва транзакции в долари – стъпка, която би нанесла сериозен удар на Raiffeisen и за която регулаторите в еврозоната се притесняват, че може да дестабилизира банката.

Латвийската ABLV Bank бързо се разпадна, откакто беше глобена на Съединени американски щати през 2018 година заради опасения за противозаконна активност, обвързвана значително с Русия.

Някои австрийски депутати също са сериозни към позицията на държавното управление.

„ Надзорните органи би трябвало да проучат рисковете от активността на Raiffeisen и това от първия ден на войната “, сподели Стефани Криспер, народен представител от демократичната опозиционна партия Neos пред Reuters предходната седмица.

В продължение на доста години връзките с Москва проникваха в нашата политическа система – в този момент икономическата и политическата взаимозависимост от Русия най-сетне стана забележима. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР