Европейската централна банка е разтревожена от потенциалните рискове за финансовите

...
Европейската централна банка е разтревожена от потенциалните рискове за финансовите
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреди, че таван на цените на газа в ЕС рискува финансовата стабилност


Европейската централна банка е разтревожена от евентуалните опасности за финансовите пазари от таван на цените на природния газ в границите на Европейски Съюз, оповестява БНР.

Блокът е в интензивни полемики от няколко седмици за това по какъв начин да се наложи предел на цените на газа. Мярката – предопределена да предотврати стремглаво високите разноски за потребителите – се оказва спорна за Европа на фона на остра енергийна рецесия след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейската комисия предложи през ноември горната граница на цените на газа да бъде 275 евро за мегаватчас. Няколко страни членки обаче показаха, че това е много висок предел и е малко евентуално да бъде задействан.

В петък газовите фючърси на ниделрандския газов хъб TTF Холандският TTF завършиха търговия на равнища към 145 евро за мегаватчас.

Дискусиите по отношение на тавана не престават измежду 27-те страни членки на Европейски Съюз преди срещата на министрите идващия вторник (13-ти декември), като в това време ЕЦБ предизвести, че ценовият таван може да има последствия за финансовите пазари.

" ЕЦБ признава, че механизмите, ориентирани към намаляване на рискови ценови равнища и неустойчивост на пазарите на газ на едро, могат по принцип да облекчат редица опасности за финансовата непоклатимост, в това число рисковете по време на интервали на нараснали и нестабилни цени на газа през 2022 година “, се споделя в документ на ЕЦБ, представен от CNBC.

" Въпреки това, ЕЦБ смята, че актуалният дизайн на оферти механизъм за пазарна промяна може при някои условия да заплаши финансовата непоклатимост в еврозоната ", се прибавя в него.

Коментарите са в сходство с опасенията, изразени от страни като Германия и Нидерландия, които желаеха по-строги гаранции, че таванът няма да разстрои пазарите.

Поддръжниците на ценовата горна граница настояват, че инструментът ще бъде следен постоянно и може да бъде спрян, в случай че регулаторите, в това число Европейската централна банка, разпознават някакви финансови проблеми.

Някои се надяват, че решение за таван на цените може да бъде реализирано на срещата на енергийните министри на Европейски Съюз в Брюксел, Белгия.

" Надяваме се това да завърши на равнище министри идната седмица. Но към момента има полемики в коридорите. Ще забележим “, сподели за CNBC в четвъртък чиновник, работещ за министър-председател на страна челна на Европейски Съюз, който не пожела да бъде назван заради чувствителността на диалозите.

Друг чиновник, работещ в Брюксел, който също не пожела да бъде назван заради близостта си до договарянията, сподели: " Консенсусът наподобява много неосъществим ".

Безизходицата към мярката акцентира какъв брой сензитивна и техническа е тя.

Наистина някои министри на енергетиката описаха първичното предложение за ограничение на цените на равнище от 275 евро за мегаватчас като " смешка ".

Редица страни, като Полша, Гърция, Испания и Португалия, желаят да вкарат таван на цените. Тези страни са по-малко способни да смекчат въздействието на енергийната рецесия върху потребителите и вследствие на това упорстват за общоевропейски решения.

Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, сподели пред CNBC предишния месец, че таванът би трябвало да бъде под 200 евро за мегаватчас.

″Таван от 275 евро не е ценови таван. Никой не може да издържи да купува газ на тази висока цена дълго време. Със сигурност имаме вяра, че таванът на цената под 200 евро, сред 150 и 200 евро, би бил по-реалистичен “, сподели той.

Двама европейски чиновници потвърдиха пред CNBC, че актуалното обсъждано ново предложение е таван от 220 евро за мегаватчас. Това обаче може да се промени още веднъж преди срещата на министрите във вторник.

Съгласно същото предложение таванът ще бъде задействан единствено когато цените са с 58 евро по-високи от референтната цена на втечнения природен газ за 10 поредни търговски дни и европейските цени на газа надвишават ценовия таван за две седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР