Европейската централна банка би затегнала паричната и лихвената си политика,

...
Европейската централна банка би затегнала паричната и лихвената си политика,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Затягане на политиката може да има едва след прекратяване на покупките на активи

Европейската централна банка би стегнала паричната и лихвената си политика, в случай че инфлацията се резервира над целевото равнище, само че сега сходен сюжети наподобява малко евентуален. Това съобщи пред  литовски вестник основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, представен от Ройтерс.

През декември 2021 година инфлацията в еврозоната набъбна до рекордните 5%, само че от ЕЦБ считат, че тя ще падне под целевото равнище от 2% през четвъртото тримесечие на тази година. Не всички централни банкери обаче споделят това виждане, като съгласно някои прогнозата е прекомерно оптимистична.

„ Ако през идните дни забележим данни, които  предполагат, че инфлацията ще се задържи прекомерно високо над задачата от 2%, то, несъмнено, че ще предприемем дейности “, сподели Лейн.

„ В подобен случая ще поправяме всичките си политики – без значение дали става дума за покупките на активи,  целевата стратегия за кредитиране, или лихвените проценти, с цел да реализираме тази цел “, добави той.

Бившият гуверньор на Ирландската централна банка съобщи, че даже при сходен сценарий действията на ЕЦБ ще следват насоките на банката. Това значи, че първо ще бъдат прекъснати покупките на активи, а едвам по-късно ще се мисли за повишение на лихвените проценти.

ЕЦБ възнамерява да понижи малко по малко размера на покупките на активи през тази година, само че чака да ги продължи за неопределен срок и всъщност изключи повишаване на лихвите до края на 2022 година

„ Мисля, че е малко евентуално да има сюжети, при които инфлацията е стабилно и доста над 2%, което би изисквало съществено стягане “, изясни той, като добави, че растежът на заплатите не буди терзания.

Ако инфлацията се стабилизира към задачата от 2%, ЕЦБ „ с течение на времето “ ще възстановява политиката, добави Лейн, без обаче да разясни какво тъкмо има поради под  „ нормализиране “ след десетилетие на стимулиращи ограничения

Той също по този начин сподели, че ЕЦБ е все по-спокойна по отношение на икономическото влияние на разновидността Омикрон на короанвируса.

Следващото съвещание на ЕЦБ е на 3 февруари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР