Европейската сметна палата обвинява Комисията, че отказва да оповести подробности

...
Европейската сметна палата обвинява Комисията, че отказва да оповести подробности
Коментари Харесай

Европейската сметна палата: ЕК крие ролята на Фон дер Лайен в сделка за ваксини с Pfizer за 30 млрд.

Европейската счете палата упреква Комисията, че отхвърля да оповести детайлности за това по какъв начин е контрактуван най-големият контракт за ваксина в блока

 

С всеки минал ден договарянията, водени сред Европейската комисия и Pfizer по отношение на най-големия контракт за ваксина против COVID-19 в Европейски Съюз, наподобяват все по-малко като нормален бизнес, а по-скоро като пиеса за ликвидиране, в която самоличността на килъра не е разкрита до края, написа брюкселското издание .

 

Сюжетът се задълбочи още повече, откакто през днешния ден (вчера, бел. ред.) Европейската счете палата публикува , обвиняващ Комисията, че отхвърля да разкрие детайлности за персоналната роля на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен в договарянията.

 

Бюджетният контрол откри, че шефът на Европейски Съюз е отхвърлил съществуващия устав, с цел да подписа предварителна договорка с американската мултинационална компания, проправяйки пътя за контракт за до 1,8 милиарда дози ваксина против ковид, който да бъде подписан през май 2021 година За всички останали ваксини покупко-продажбите, подписани от Европейски Съюз сред 2020 година и 2021 година, взаимен екип, състоящ се от длъжностни лица от Комисията и седем страни членки, организира проучвателни диалози. След това резултатът беше отправен до Управителен съвет по имунизациите, формиран от представители на всички 27 държави-членки на Европейски Съюз, които го подписаха.

 

Но тази открита процедура не е спазена в тази ситуация с най-големия контракт в Европейски Съюз, споделя Сметната палата. Вместо това самата Фон дер Лайен организира предварителни договаряния за контракта през март и показа резултатите на управителния съвет през април. Междувременно планувана среща на научни съветници, проведена за разискване на тактиката на Европейски Съюз за имунизациите за 2022 година, по този начин и не се състоя.

За разлика от другите договорни договаряния, Комисията отхвърли да даде записи от полемиките с Pfizer под формата на протоколи, имена на съветвани специалисти, контрактувани условия или други доказателства. " Помолихме Комисията да ни даде информация за предварителните договаряния за това съглашение ", пишат създателите на отчета. " Такъв обаче не последва. "

 

Старши инспектор, който оказа помощ в следствието, разяснява пред " Politico ", че отводът на Комисията да разкрие информация е доста необикновен. " Това не се случва съвсем в никакъв случай. Това не е обстановка, с която ние нормално се сблъскваме ", сподели инспекторът, поискал анонимност.

 

Одитният отчет поражда спомагателни опасения по отношение на дейностите на Фон дер Лайен, единствено два дни преди тя да произнесе годишната си тирада за положението на Съюза.

 

Още през април 2021 година New York Times заяви, че водачът на Европейски Съюз е разменил текстови известия с Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на Pfizer, в навечерието на договорката. Привидно уютните връзки сред висши политически и бизнес водачи провокираха неразбиране тогава.

 

И както се отбелязва в отчета, следствието на европейския омбудсман по въпроса срещна стена от безмълвие. По това време Комисията твърдеше, че към този момент не разполага с текстовите известия. В отговор омбудсманът Емили О'Райли откри, че е имало неприятно ръководство.

 

Най-голямата договорка

 

Противоречието се върти към третия контракт на Комисията за иРНК имунизацията на BioNTech/Pfizer. Предишните два контракта бяха обезпечили общо до 600 милиона дози. Но тази последваща, за до 1,8 милиарда дози, ще се окаже най-голямата от всички покупко-продажби, подписани от Брюксел. Той планува авансово закупуване на 900 милиона дози, с алтернатива за поръчка на още 900 милиона, за доставка през 2022 и 2023 г. 

 

Договорът беше забележителен както като размер, по този начин и като цена. Според изтеклите детайлности имунизациите костват по 15,50 евро всяка, което значи, че договорът ще коства близо 30 милиарда евро, в случай че бъде изцяло изпълнен. " Това е най-големият контракт за ваксина против COVID-19, подписан от Комисията и ще господства в портфолиото от ваксини на Европейски Съюз до края на 2023 година ". Pfizer не отговори на искане за коментар за тази история.

 

Сделката пристигна в разгара на пандемията, малко откакто проблемите с производството и разпространяването на производителя на ваксини AstraZeneca оставиха Европейски Съюз изоставащ зад Съединени американски щати и Обединеното кралство в конкуренцията за доставяне с ваксини. Фон дер Лайен се намеси в разгара на тази рецесия.

 

Това не е първият път, когато ръководителят на Комисията има проблеми с " изчезващи " текстови известия. По време на нейния мандат като министър на защитата на Германия парламентарно следствие на добре платени покупко-продажби с външни консултанти разбра, че подчинена инцидентно е изтрила текстови известия от формалния й телефон, а Фон дер Лайен сама е изтрила известия от личното си устройство.

 

В последна сметка Фон дер Лайен беше оневинена през 2020 година от окончателния отчет на следствието, който откри, че висши военни и държавни чиновници са направили нарушавания. В личните си показания пред следствието тя призна дефекти в работата на министерството по консултантските покупко-продажби, само че сподели, че ги е адресирала.

 

Комисията не отговори на искане за коментар и нейният писмен отговор на одитния отчет не загатва взаимоотношението на Фон дер Лайен с Pfizer. Но, появявайки се неотдавна пред комисията на Европейския парламент по COVID-19, Сандра Галина, старши здравен чиновник на Комисията, който оказа помощ за воденето на договарянията, оспори концепцията, че има нещо извънредно в третия контракт на Pfizer.

 

" Беше контрактуван като всички други контракти. Не виждам никаква разлика ", сподели Галина, като добави, че " може би е имало разнообразни предварителни договаряния ".

 

Одиторът от Европейската счете палата, интервюиран от " Politico ", разяснява, че предварителните договаряния са били от решаващо значение за окончателните условия на договорката: " Ключовите аспекти на договорите бяха контрактувани импровизирано. Едва след сключването на това импровизирано съглашение формалният развой можеше да продължи. Това беше в действителност значимо за договарянията. "

 

Сметната палата не може да задължи Комисията да даде изчезналата информация. Но Европейският парламент, посредством своята бюджетна комисия, може да изрази недоволството си по въпроса.

 

На сцената

 

Следващия месец Бурла от Pfizer би трябвало да се яви пред комисията по Коронавирус на Екологичен потенциал. Председателят на комисията, белгийският евродепутат социалист Катлийн ван Бремпт, разяснява, че също има намерение да изиска от сметната палата да показа констатациите си.

 

Говорейки пред " Politico ", ван Бремпт разяснява, че схваща, че след неуспеха на AstraZeneca при започване на 2021 година Комисията е била под голям напън.

 

" Следователно разчитахме на Pfizer, който съумя да форсира някои от доставките си за Европейски Съюз. Разбирам, че при тези условия за госпожа Фон дер Лайен беше значимо да се свърже непосредствено с господин Бурла ", сподели евродепутатът.

 

Тя обаче означи, че ръководителят на Комисията е оставила настрани взаимните екипи за договаряния за договорка, която ще достави дози единствено през идната година, откакто множеството европейци към този момент са били имунизирани. Размерът на поръчката по-късно ще се окаже проблем, като страните от Източна Европа (Полша поведе самодейността, а писмото беше подписано още от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения), се оплакаха по-рано тази година, че са принудени да купуват прекалено много дози.

 

Освен това неналичието на бистрота в допълнение подхранва чувството, че Европейски Съюз е прекомерно отдалечен и в джоба на мултинационалните компании.

" Просто погледнете: имате ръководител на Комисията, който персонално подписва договорка с основен изпълнителен шеф на огромна фармацевтична компания и който по-късно отхвърля да разкрие текстовете, довели до тези договаряния ", сподели ван Бремпт.

 

Един въпрос в съзнанието на евродепутатите, които упорстваха за по-голяма бистрота към договарянията за ваксини, е дали производителите на ваксини са оказвали напън върху политиците да блокират апелите за разширение на достъпа до интелектуалната благосъстоятелност, нужна за производството на ваксини в по-бедните страни.

 

Попитан от левия португалски евродепутат Мариса Матиас по време на комисията по Коронавирус дали Sanofi в миналото е отказал каквато и да е уговорка за шерване на права върху интелектуална благосъстоятелност, свързани с ваксини против COVID-19 или други ограничения, които биха трансформирали имунизацията в " световно публично богатство ", Томас Триомф, изпълнителен шеф и вицепрезидент на френската фармацевтична компания, разяснява, че не си спомня това да се е случило.

 

Триомф обаче сподели, че тази полемика ще би трябвало да се организира във връзка с бъдещи контракти. Това е значим въпрос за Народното събрание, който гласоподава в интерес на отвод от права върху интелектуална благосъстоятелност, до момента в който Комисията остана срещу мярката.

 

 

Източник
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР