„Европейската прокуратура не желае политически назначения в нейната структура“. Това

...
„Европейската прокуратура не желае политически назначения в нейната структура“. Това
Коментари Харесай

Теодора Георгиева: Европейската прокуратура не желае политически назначения

„ Европейската прокуратура не желае политически назначения в нейната конструкция “. Това съобщи в особено изявление за Канна Рачева Теодора Георгиева, първият български прокурор в Европейската прокуратура. Тя придружаваше основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши при нейното посещаване в България.

В София Кьовеши увери, че прокурорите от Европейската прокуратура ще работят изцяло без значение и няма да се поддават на политически напън.

– След първите 5 дни на вашата работа България ли е страната с най-вече въпросителни?

– Не бих споделила, че България е страната с най-вече въпросителни, както основният европейски прокурор госпожа Кьовеши сподели неведнъж по време на конференцията, няма чисти страни. Корупция и злоупотреби с европейски фондове има на всички места. Всъщност Европейската прокуратура е основана точно заради тази причина – направените констатации, че на национално равнище тези следствия не вървят и не са задоволително ефикасни и ефикасни. Към сегашния миг ние нямаме обща фотография на положението на досъдебните производства в България, тъй като все още бих казалата сме получили доста дребен брой такива досъдебни производства несъществени, с не изключително огромна съвестност, заради което и тя уточни мисля, че 2 или 3 пъти, че ние чакаме да забележим цялостната картина и да забележим в действителност цялостната картина и сериозните следствия, които би трябвало да дойдат при нас. Защото ние към този момент имаме наложителна подготвеност да проверяваме тези злоупотреби с европейски средства, които засягат финансовите ползи на Съюза, в това число и злоупотребите, които всички знаем, свързани с публични поръчки и с огромни планове

– В обособените страни и в България не се правят добре следствията. Защо, каква е повода?

– Екологичен потенциал се основава от доста години, от 2013 година е първото съглашение, доста преди този момент – преди 20 години зародила тази концепция, а аргументите могат да бъдат разнообразни. При трансграничните закононарушения от време на време се прекъсва връзката на информацията сред страните. Може да е обвързвано с прикриване от страна на висши, високопоставени чиновници.

Моето мнение е, че е композиция от фактори. Аз персонално считам, че е по-лесно и, по какъв начин да кажа, по-голям резултат можем да чакаме при наднационалната конструкция, която в действителност може да обезпечи самостоятелност на прокурорите, да няма напън върху тях и да няма вмешателство в следствията.

– Вашата оценка за това, че България стопира избора на останалите 6-ма европейски делегирани прокурори?

– Аз желая да кажа нещо положително: макар че България направи това и макар че Висш съдебен съвет приключи процедурата, в този момент положителната вест е, че след визитата на госпожа Кьовеши тук Висш съдебен съвет, прокурорската гилдия и основният прокурор поеха ангажимент, че ще приключат процедурата.

– Ако приключи след изборите на 11 юли, това няма ли да е вмешателство?

– Г-жа Кьовеши категорично акцентира, че ние не желаем политически назначения в Екологичен потенциал и считаме че би трябвало да се придържаме само към закона и процедурата. Всичко останало не е наша работа.

– В България хората чакат прекалено много неща от вас, може би най-после ще останат разочаровани?

– Първо, ние имаме потребност от толеранс, няма по какъв начин нещата да се случат за няколко месеца. Както и тя уточни – аз я изтъквам няколко пъти, само че в действителност е по този начин – отчаяние несъмнено поради несъразмерните упования, само че се надявам също да има и забележими резултати и да оправдаем в някаква степен упованията. Разбира се, няма по какъв начин с вълшебна пръчка да бъдат решени всички въпроси от Екологичен потенциал.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР