Европейската прокуратура и румънската Национална дирекция за борба с корупцията

...
Европейската прокуратура и румънската Национална дирекция за борба с корупцията
Коментари Харесай

Европейската прокуратура проверява покупката на 600 луксозни автомобила от румънското вътрешно министерство

Европейската прокуратура и румънската Национална дирекция за битка с корупцията (НДБК) ревизират контракт, подписан сред Румънската полиция и компанията Аутомобиле Бавария, за покупката на 600 автомобила Бе Ем Ве, оповестява уеб сайтът на радио Свободна Европа - Румъния.

Изданието отбелязва, че информацията за следствието на Европейската прокуратура е пристигнала точно от Румънската полиция. По молба на Свободна Европа полицията е изпратила формален отговор, в който показва, че " е предоставила на Европейската прокуратура всички документи, свързани с тази покупка ".

Съгласно компетенциите си Европейската прокуратура, ръководена от някогашния основен прокурор на румънската антикорупционна организация Лаура Кодруца Кьовеши, може да проверява покупки с еврофондове, в случай че цената им надвишава 10 000 евро.

Покупката на колите е част от по-голяма стратегия за съоръжение на Румънската полиция, финансирана с пари от Европейския съюз. В случая става въпрос за договорка на стойност 98 милиона леи без Данък добавена стойност, т.е. към 20 милиона евро, отбелязва изданието.

В отговора си до Свободна Европа Румънската полиция отболява, че упоменатите коли към момента не са получени.

Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) също ревизира покупката от 2021 година на полицията, на чиято тръжна процедура се яви единствено един претендент след провален първи стадий. 

Съдебни източници обявиха за Свободна Европа, че НДБК е образувала през есента на предходната година наказателно дело, откакто се е самосезирала. 

Лидерът на опозиционния Съюз за избавление на Румъния (ССР) Каталин Друла съобщи, че е сезирал Европейската работа за битка със измамите и Европейската прокуратура за покупката, направена от полицията, откакто анализирал тръжната документи. По думите му тя наподобява по този начин, като че ли е направена с задачата да се класира единствено една компания, а точно Аутомобиле Бавария. 

" Става дума за европейски фондове и тази кражба би трябвало да бъде разследвана ", съобщи през септември предходната година Друла, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР