Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН се утвърди като ...

Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН се утвърди като

Радев призова българските учени в ЦЕРН да подкрепят развитието на наука у нас 

Европейската организация за ядрени проучвания - ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български експерти имат принос за развиването на науката, която тук се основава на международно равнище. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева.

Държавният глава прикани българските учени в ЦЕРН да поддържат развиването на просвета с висока добавена стойност в България. По думите му бъдещето ще принадлежи на страните, които съумеят да употребяват в оптималната степен капацитета на своите учени.

Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания в ЦЕРН, а общо над 100 български експерти сътрудничат с организацията.

Президентът акцентира, че управлението на ЦЕРН е дало доста добра оценка за работата на нашите експерти там.

Според Радев България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с инсталация , предоставена от ЦЕРН и в тази тенденция поддръжката на младите български учени от ЦЕРН е от огромно значение.

В ЦЕРН Румен Радев беше посрещнат от Генералния шеф на организацията Фабиола Джаноти. Държавният глава посети тунела, в който е ситуиран Големият адронен колайдер (LHC) - ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър към 27 км.

Президентът се срещна с работата и на детектора CMS, конструирането на който е с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликта на частици.

Източник: news.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg