Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е най-голямата лаборатория, в

...
Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ е най-голямата лаборатория, в
Коментари Харесай

20 г. България е пълноправен член на ЦЕРН

Европейската организация за нуклеарни проучвания /ЦЕРН/ е най-голямата лаборатория, в която се изследват обикновените частици, изграждащи материята и Вселената. ЦЕРН е извънреден образец за научно съдействие, тъй като организацията работи с 18 000 учени от над 100 националности. България взе участие в научните опити в ЦЕРН с към 100 доста изтъкнати учени, като най-младите от тях са на 27 години, а към 50 % от българските учени са под 40 години. Това сподели генералният шеф на Европейската организация за нуклеарни проучвания /ЦЕРН/ доктор Фабиола Джианоти, която взе участие в първата интердисциплинарна интернационална среща полемика " RELOGIA Триалози 2019 - наука-изкуство-технологии ".

България стана пълновръстен член на ЦЕРН преди 20 години, напомни доктор Джианоти и означи, че в този момент в ЦЕРН членуват 23 страни. Българските учени вземат участие в доста опити на ЦЕРН, има и стратегия, по която български гимназисти и преподаватели идват на визити в лабораториите на нашата организация, сподели шефът на ЦЕРН. В ЦЕРН има и стратегии, при които се свързват науката, техниката и изкуството. Едно от изследванията, които се реализират в ЦЕРН, е да се откри по какъв начин се е зародила Вселената след Големия гърмеж преди 13,7 милиарда години, изясни доктор Фабиола Джианоти. За да се реализиран извънредно амбициозните научни цели, откривателите в ЦЕРН работят с технологии, свързани с огромните бази от данни и с криогенетиката, добави тя.

По плана на ЦЕРН LHC - за Големия адронен колайдер, беше открит предсказаният преди половин век бозон на Хигс, който беше единственият изчезнал детайл в Стандартния модел на обикновените частици, сподели шефът на ЦЕРН.

Във форума за ЦЕРН участваха също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиерът Томислав Дончев. Министър Вълчев и доктор Джианоти ще открият галерия, отдадена на 20 години от приемането на България за пълновръстен член на ЦЕРН.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР