Европейската народна партия, дясноцентристкото политическо семейство в Европейския парламент, губи

...
Европейската народна партия, дясноцентристкото политическо семейство в Европейския парламент, губи
Коментари Харесай

Орбан каза, че ЕНП губи влияние, даде знак за нова група в европейската политика

Европейската национална партия, дясноцентристкото политическо семейство в Европейския парламент, губи въздействие, измествайки се към демократични и центристки политики и това би трябвало да се промени, сподели унгарският министър председател Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

" Ако Европейската национална партия не е способна да промени курса, ще бъде нужна нова самодейност в европейската политика, нова посока ", съобщи Орбан по време на конференция.

" Ако не можем да реализираме тази смяна в границите на Народната партия, тогава ще представим нова самодейност в европейския партиен живот, тъй като би трябвало да създадем контратежест на възхода на придвижването на (френския президент Еманюел) Макрон ", добави Орбан.

ЕНП замрази участието на партията му " Фидес " предходната година поради опасения за популистката антиимигрантска акция на Орбан и подкопаването на върховенството на закона, свободата на медиите и правата на малцинствата по време на ръководството му.

Премиерът сподели, че въпросът е дали " Фидес " ще може да окаже въздействие върху бъдещата посока на ЕНП и през идните седмици това ще стане по-ясно.

Според него ЕНП би трябвало да се върне към консервативните си корени по въпроси като имиграцията, обичайния фамилен модел и превъзходството на националната просвета.

Той отхвърли да разяснява дали това значи, че ще опита да образува нова консервативна група в Европейския парламент, само че означи, че се е срещнал с полския си сътрудник, водача на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински, тази седмица.

ЕНП изпрати група " мъдреци ", които да проучат изискванията в Унгария и да решат дали ЕНП да резервира " Фидес " в редиците си, развой, който новият ръководител на групата Доналд Туск чака да приключи до края на януари.

Вероятно е решение да бъде взето по време на плануваното при започване на февруари политическо заседание на ЕНП, където групата може да се изправи пред три разновидността: удължение на периода на краткотрайното преустановяване на участието на " Фидес ", отсрочване на решението за още няколко месеца или експулсиране/ непринудено излизане на партията от групата, отбелязва EurActiv.

Сближаване

По мотив срещата на Орбан и Качински в " Туитър " полската консервативна партия, която е част от Групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент, написа, че диалозите са имали за цел да се обсъдят " взаимните действия на двете партии на европейско равнище и опцията за съдействие в подтекста на конференцията за бъдещето на Европа ", съобщи EurActiv.

След диалозите с " Право и правдивост " Орбан показа фотография от срещата във Варшава във " Facebook " с коментар на маджарски: " Заедно сме мощ, разграничени сме слаби ".

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR) до момента се показва като отворена за съдействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР