Европейската космическата агенция даде старт на изключително амбициозна мисия до

...
Европейската космическата агенция даде старт на изключително амбициозна мисия до
Коментари Харесай

Космически апарат полетя към Меркурий

Европейската галактическата организация даде старт на извънредно амбициозна задача до Меркурий. Тази заран към най-близката до Слънцето планета полетя апаратът " БепиКоломбо ". Проектът е на стойност 1 милиард и 85 милиона $ и се реализира дружно с Японската галактическа организация.

С ракетата-носител Ариана V тази заран от космодрума Куру във Френска Гвиана беше изстрелян галактическият уред " БепиКоломбо ". Наречен на името на чест на италианския математик и инженер Джузепе Коломбо, апаратът пое на седемгодишно пътешестване към Меркурий. Меркурий е планета на рисковите крайности и достигането й също изисква рискови техники, навигационни решения и опит, споделят от Европейската галактическа организация.

Апаратът ще пропътува 9 милиарда км. в течение на седем години. Максималната му скорост ще е 60 км/с.

Целта му е да търси отговори за някои от загадките на най-слабо изследваната планета в Слънчевата система - да вземем за пример леда в нейните кратери и мощното ѝ магнитно поле, резултат от голямото желязно ядро. Меркурий е на разстояние от едвам 58 милиона км. от Слънцето и температурите на повърхността ѝ варират от 450 градуса по Целзий до минус 180.

Има следи и от тогавашна вулканична интензивност, а един ден там е еднакъв на 58 земни денонощия.

" БепиКоломбо " ще доближи задачата през 2025 година. Тогава от него би трябвало да се отделят две обособени сонди - европейска и японска - всяка в своя орбита, които без значение ще изследват Меркурий. В продължение на четири години планетата беше изучавана от сондата " Месинджър ", изпратена от НАСА. Нейната задача завърши през 2015 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР