Европейската космическа агенция (ESA) с помощта на своя орбитален апарат

...
Европейската космическа агенция (ESA) с помощта на своя орбитален апарат
Коментари Харесай

Първото предаване на живо от Марс: Как наистина изглежда планетата ВИДЕО

Европейската галактическа организация (ESA) благодарение на своя орбитален уред Mars Express, който обикаля към Червената планета от 2003 година, организира първото в историята предаване онлайн от орбитата на Марс. Така учените означиха 20-годишнината от работата на изследователската сонда в космоса. По време на предаването можеше да се види как наподобява планетата онлайн, написа NTD.

Апаратът Mars Express в петък, 2 юни, проведе предаване на живо от орбитата на Марс, по време на което непрестанно предаваше изображения на планетата. Струва си да се каже, че в този момент Марс е на разстояние от към 300 милиона км от нас и затова изображенията се нуждаят от съвсем 17 минути, с цел да стигнат до Земята. Тоест, в действителност не беше напълно директно предаване. Но предаването на изображения от време на време прекъсваше заради дъждовно време в Испания, където се е намирало устройството, получаващо данни от космоса.

ESA обаче е удовлетворена от това историческо събитие, защото беше допустимо да се получат доста висококачествени фотоси на Марс. Докато орбиталният уред се е движил, е било възможно да се види първо единствено част от Марс, а по-късно съвсем цялата планета и в края на излъчването още веднъж единствено част от нея. Между другото, на някои изображения даже ясно се виждат бели облаци.

Според учените нормално всички изображения се обработват, откакто орбиталният уред ги изпрати на Земята. Затова те се разграничават от това, което феновете са видели по време на живото предаване. И като цяло всички данни, събрани от Mars Express, се съхраняват известно време на борда и едвам по-късно се предават на Земята.

ESA съобщи, че толкоз дълго предаване онлайн в никакъв случай не се е случвало в историята на проучването на космоса и това е огромно достижение. Колкото до дъжда в Испания, той попречи на още няколко изображения на Марс. Стана известно също, че предаването е траяло единствено 1 час, защото учените не са желали устройството да изразходва прекалено много сила.



Космическият транспортен съд Mars Express потегли към Марс със спускаемия модул Beagle-2, който сполучливо кацна на повърхността на планетата, само че по този начин и не реализира контакт със Земята. Едва през 2015 година Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА направи фотоси на спускаемия модул. Оказа се, че макар сполучливото кацане слънчевите му панели не са се отворили изцяло.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: ESA
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР