Европейската комисията одобри в сряда споразумението за партньорство с България

...
Европейската комисията одобри в сряда споразумението за партньорство с България
Коментари Харесай

ЕК одобри 22 млрд. лева за България до 2027 г.

Европейската комисията утвърди в сряда съглашението за партньорство с България на стойност 11 милиарда евро (21.5 милиарда лева.) за интервала 2021 - 2027 година Заедно със средствата по проекта за възобновяване, които след остават 11.2 милиарда лева, България ще има достъп до над 32 милиарда лева от Европейски Съюз за 7-годишния интервал.

Споразумението за партньорство е основата, върху която стартира работата по оперативните стратегии. То дефинира капиталовата тактика на страната в региона на политиката на доближаване за 7-годишния бюджетен интервал.

Споразумението за партньорство обгръща Европейския фонд за районно развиване — ЕФРР, Европейския обществен фонд плюс — ЕСФ+, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход — ФСП, и Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури — ЕФМДРА.

Екологичният преход и понижаване на енергийната взаимозависимост

2.4 милиарда евро от ЕФРР и Кохезионния фонд ще оказват помощ на България да реализира задачите си в региона на климата.

По-конкретно, 600 млн. евро ще оказват помощ за увеличението на каузи на възобновимите енергийни източници на 27% от общото ползване на сила, както и за намаляването на потреблението на сила и излъчванията на парникови газове в публичните здания. Финансирането от ЕФРР ще се употребява и за преработване на 70% от всички боклуци от опаковки.

Инвестициите ще бъдат ориентирани и към намаляването с повече от една трета (най-малко 35 %) на каузи на популацията, живеещо в риск от естествени бедствия - да вземем за пример наводнения или горски пожари.

Фондът за обективен преход ще даде 1.3 милиарда евро, с цел да се подсигурява обществено и стопански резистентен преход.

Настигане на Европейски Съюз и поддръжка за най-уязвимите райони

Средствата също по този начин ще оказват помощ на България да усъвършенства главната си инфраструктура, изключително в районите, в които вложенията в инфраструктурата са незадоволителни или липсват. Почти половината от общото финансиране по линия на политиката на доближаване (4.2 милиарда евро) ще бъде вложена в северозападния, северния централен и североизточния региони, в това число под формата на съфинансиране за построяването на тунела " Шипка " — първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Очаква се също по този начин поддръжката на Европейски Съюз за удобната бизнес среда да усили каузи на новаторските дребни и междинни предприятия от 27.2% през 2016 година на 32% през 2026 година — те ще основат работни места и ще допринесат за развиването на българската стопанска система.

Социално приобщаващ и съгласуван с цифровите технологии пазар на труда

България ще влага 2.6 милиарда евро от ЕСФ+ за възстановяване на достъпа до претовареност, повишение на уменията, с цел да могат хората сполучливо да се ориентират в двойния екологичен и дигитален преход, както и гарантиране на еднакъв достъп до качествено и приобщаващо обучение и образование.

Това включва 315 млн. евро за поддръжка на младежката претовареност и 630 млн. евро за ограничения за обществено приобщаване, от които 136 млн. евро са планувани за битка с детската беднотия. 221 млн. евро ще бъдат ориентирани към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности, да вземем за пример ромите.

Благодарение на финансирането от Европейски Съюз ранното отпадане от учебно заведение се чака да намалее от 12.8% на 7% до 2030 година Очаква се присъединяване на възрастните в образователни действия да нарасне от 24.6 % на 35.4 %, до момента в който заетостта се чака да се усили от 73% на 79%. Населението, изложено на риск от беднотия и обществено изключване, се чака да намалее с 0.8 млн. души (от 2.3 на 1.5 млн. души).

И най-после, България се стреми да надвиши задачата, заложена на срещата на върха в Порто, във връзка с нивото на претовареност, а броят на хората, изложени на риск от беднотия и обществено изключване в страната, следва да намалее с съвсем 800 000.

Устойчиво риболовство и устойчиви аквакултури

ЕФМДРА ще влага към 84.9 млн. евро в по-устойчиво риболовство и възобновяване и запазване на водните биологични запаси в Черно море. Подкрепа ще бъде предоставена и за развиването на резистентен бранш на аквакултурите и преработвателен бранш, в това число на локалните общности, занимаващи се с риболовство и аквакултури, както и за използването на интернационалното ръководство на океаните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР