Европейската комисия започва преговори с предприятия и профсъюзи за справедливи

...
Европейската комисия започва преговори с предприятия и профсъюзи за справедливи
Коментари Харесай

Еврокомисията започва преговори за справедливи минимални заплати

Европейската комисия стартира договаряния с предприятия и профсъюзи за обективни минимални заплати – това оповестиха от институцията. " Комисията е подготвена да изслуша мненията: желаеме да знаем дали обществените сътрудници считат, че са нужни дейности от страна на Европейски Съюз, и в случай че това е по този начин — дали желаят да ги договорят между тях. ", прецизира се в известието.

" Няма да има една-единствена минимална заплата, използвана за всички. Всяко вероятно предложение ще отразява националните обичаи, без значение дали става въпрос за потреблението на групови съглашения или правни разпореждания. Някои страни към този момент разполагат с отлични системи. Комисията желае да подсигурява, че всички системи дават отговор на потребностите, имат задоволително покритие, включват задълбочени съвещания със обществените сътрудници и разполагат с подобаващ механизъм за актуализиране. "

Публикуваните през днешния ден документи се основават на Европейския дирек на обществените права, провъзгласен от институциите и водачите на Европейски Съюз през ноември 2017 година Комисията приканва всички страни, райони и сътрудници от Европейски Съюз да показват своите визии за бъдещите стъпки, както и проектите си за реализиране на задачите на стълба. Те ще бъдат регистрирани при правенето на проект за деяние през 2021 година, в който ще бъдат отразени всички направени оферти и който ще бъде показан за утвърждение на най-високо политическо ниво.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи: " Европа претърпява извънредно значим преход. Във време на екологични и цифрови промени и застаряване на популацията Комисията желае да подсигурява, че хората не престават да бъдат в центъра на вниманието и че стопанската система работи в техен интерес. Вече разполагаме с инструмент за това — Европейския дирек на обществените права. Сега желаеме да подсигуряваме, че Европейски Съюз и неговите страни членки, както и заинтригуваните страни поемат ангажимент за неговото използване ".

Никола Шмит, комисар по въпросите на работните места и обществените права, съобщи: " Трудовият живот на милиони европейци ще претърпи смяна през идните години. Трябва да предприемем стъпки, тъй че бъдещата работна мощ да може да преуспее. Новаторската и приобщаваща обществена пазарна стопанска система на Европа би трябвало да работи за хората: да им обезпечава качествени работни места с уместно заплащане. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР