Европейската комисия започна нови действия в подкрепа на секторите на

...
Европейската комисия започна нови действия в подкрепа на секторите на
Коментари Харесай

Над 2 милиарда евро в подкрепа на културата и творчеството

Европейската комисия стартира нови дейности в поддръжка на секторите на културата и творчеството в Европа и отвън нея след приемането на работната стратегия за първата година от програмата „ Творческа Европа “ за интервала 2021—2027 година. През 2021 година „ Творческа Европа “ ще отпусне невиждан бюджет от към 300 милиона евро, с цел да помогне на експертите и създателите от всички браншове на културата да си сътрудничат в разнообразни дисциплини и оттатък граници, с цел да намерят повече благоприятни условия и да доближат до нова аудитория. С днешното приемане на новата стратегия се поставят основите за първите предложения за показване на оферти. Тези предложения ще бъдат отворени за всички организации, работещи в съответните браншове на културата и творчеството. Общият бюджет на програмата от 2,4 милиарда евро за седем години се е нараснал с 63 % спрямо предходния. „ Творческа Европа “ също по този начин има за цел да увеличи конкурентоспособността на секторите на културата, като в същото време поддържа напъните им за реализиране на по-екологосъобразна, по-цифровизирана и по-приобщаваща стопанска система. Специално внимание се отделя на укрепването на устойчивостта и възобновяване на секторите на културата и творчеството в подтекста на пандемията от COVID-19.

Комисарят по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел съобщи: Над 8 милиона души в Европейски Съюз работят в културната сфера. Културата не познава граници и националности. Изкуството съставлява прозорец към света и способства за построяването на мостове сред всички нас. В миг, когато музеи, кина, обекти на културното завещание, театри стартират да отварят порти още веднъж, бих желал още един път да потвърдя поддръжката на Комисията за секторите на културата и творчеството. С повишен бюджет „ Творческа Европа “ се стреми да даде подтик на възобновяване на секторите, като в същото време предизвиква голямото разнообразие и креативност, които ни оферират.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон посочи: Художественото и креативното изложение са в основата на културните и креативните промишлености, както и на нашата европейска еднаквост. Обновената стратегия „ Творческа Европа “ ще стартира европейските истории, които провокират интерес в международен мащаб, и ще насърчи европейските създатели, продуценти, разпространители и уредници на изложения, които са толкоз тежко наранени от пандемията. Като поддържа съдействието по цялата верига за основаване на стойност и оттатък езиковите граници, както и новите новаторски бизнес модели, направление МЕДИИ ще ускори една динамична и културно разнообразна аудиовизуална екосистема. За първи път, и във време на възходящи закани за медийния плурализъм, „ Творческа Европа “ ще предизвиква един добър и резистентен новинарски бранш в целия Съюз.

Програмата „ Творческа Европа “ през 2021 година дефинира общи цели за секторите на културата и творчеството. В него се слага по-силен акцент върху транснационалното творчество, международното разпространяване и популяризирането на европейските творби, нововъведенията в другите браншове и улеснението на достъпа до финансиране посредством по-високи проценти на съфинансиране от Европейски Съюз. Всички финансирани дейности и планове следва да зачитат равенството сред половете и уговорките на Европейски Съюз в региона на околната среда при създаването и осъществяването на техните действия.

В рамките на „ Творческа Европа “ подпрограма „ МЕДИА “ поддържа създаването и разпространяването на филми и аудио-визуални творби, които биха се харесали на интернационалната аудитория в Европа и отвън нея. Тя способства за стимулирането на гениите и управлява целенасочени дейности за повишение на медийната просветеност, плурализма и свободата. Програмата ще продължи да предизвиква европейското културно и езиково разнообразие.

Действията, обхванати от програмата „ Творческа Европа “, включват:

- Схема за подкрепяне на превода на литературни творби и развиването на партньорства за публикуване;

- Наградите на Европейски Съюз в региона на литературата, музиката, архитектурата и културното завещание, както и самодейностите „ Европейски столици на културата “ и „ Знак за европейско завещание “;

- Повишаване на достъпността и видимостта на европейските аудио-визуални творби чрез платформи оттатък границите;

- Лаборатория за креативен нововъведения – поощряване на използването на реформаторски подходи в разнообразни браншове във връзка с основаването на наличие, разпространяването и популяризирането.

- Насърчаване на медийната просветеност, плурализма и свободата като европейски полезности.

Секторите на културата и творчеството постоянно са били значима част благосъстоянието на европейския живот, допринасяйки освен за общественото доближаване и разнообразие на Европа, само че и за нейната стопанска система, която съставлява 4,2 % от общия Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз и 3,7 % от работната мощ на Европейски Съюз.

През 2014 година поддръжката на Европейски Съюз за секторите на културата и творчеството беше обособена в независима стратегия за финансиране – програмата „ Творческа Европа “. Оттогава програмата се състои от три посоки: направлението „ КУЛТУРА “, което обгръща всички области на културния и креативния бранш, като се изключи аудиовизуалния бранш и бранша на новинарските медии; направление „ МЕДИИ “ — дава поддръжка за аудио-визуалния и филмовия сектор; а МЕЖДУСЕКТОРНО направление, което дава благоприятни условия за съдействие сред обособените браншове.

Около 41 страни участваха в програмата „ Творческа Европа “ за интервала 2014—2020 година, която даде над 13 000 безплатни дотации, всяка от които беше от изгода за няколко организации. Тя съфинансира 647 плана за културно съдействие сред 3 760 организации в цяла Европа, образование за над 16 000 експерти, създаване и/или разпространяване на над 5000 кино лентата, действието на 1 144 кина и превод на 3 500 книги в цяла Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР