Европейската комисия все още прилага Механизма за сътрудничество и проверка

...
Европейската комисия все още прилага Механизма за сътрудничество и проверка
Коментари Харесай

ЕК съживява мониторинга върху България

Европейската комисия към момента ползва Механизма за съдействие и инспекция върху България. " Той е в деяние и е нашето средство да следим ситуацията с върховенството на закона, в това число в България ", разгласи в понеделник представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

" Нищо не се е трансформирало по този въпрос. Очите ни сигурно не са " необятно затворени ", добавя представителят, само че прецизира, че комисията няма да разяснява събитията в България от последните дни.

В края на октомври 2019 година излезе последният отчет на Европейска комисия от мониторинговия механизъм за България. Европейската комисия даде приемлива оценка за достиженията на страната, макар че управляващите не съумяха да реализират действителни резултати от битката против корупцията по върховете на властта.

На 20 май тази година излезе отчетът по европейския учебен срок, който прави оценка икономическите и фискалните достижения на страните членки. В него бе представен извод, че мониторингът върху българското правораздаване продължава и страната не е постигнала дефинитивни присъди против корупцията по върховете на властта.

Това сътвори съществено комплициране в българското държавно управление и информационен проблем в Европейска комисия. Ресорният вицепремиер Екатерина Захариева изясни, че споменаването на мониторинга върху българското правораздаване в икономическия отчет на Европейска комисия е някакво " неразбирателство ". Тя изясни, че механизмът официално в действителност не е преустановен, само че той не е настоящ. Комисията не следяла през него ситуациата в България и не пращала задачи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР