Европейската комисия все още няма позицията за това дали бургаската

...
Европейската комисия все още няма позицията за това дали бургаската
Коментари Харесай

ЕК все още няма позиция дали “Лукойл Нефтохим” може да изнася преработени продукти

Европейската комисия към момента няма позицията за това дали бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим ” може да изнася продукция, създадена от съветски нефт.

“Нямаме настояща информация по въпроса. Оставаме в контакт с българските управляващи ”, сподели за Българска национална телевизия представител на Еврокомисията.

В изявление за Българска национална телевизия преди дни служебният образец Гълъб Донев изрази очакване до края на седмицата да има позицията на Брюксел по този въпрос.

България получи дерогация от шестия пакет от наказания против Русия, които включва възбрана за вноса на съветски нефт по море. Забраната влиза в действие в понеделник, на 5 декември.

Дерогацията за България планува страната да продължи да получава съветски нефт до 31 декември 2024 година за контракти подписани преди 4 юни 2022 година или анекси съм тях. Доводът на България за искане на дерогацията беше, че рафинерията в Бургас може да работи единствено с съветски нефт.

Българското държавно управление счита, че и след влизане в действие на глобите, продукцията, създадена от съветски нефт в “Лукойл ” може да бъде изнасяна за трети страни.

Първоначалната реакция на Европейската комисия беше, че това не е планувано в дерогацията за България. В момента българското държавно управление и Брюксел водят диалози за изясняване на позициите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР