Европейската комисия възнамерява да представи през втората половина на юли

...
Европейската комисия възнамерява да представи през втората половина на юли
Коментари Харесай

Извънреден план без руски газ представя ЕК в средата на юли

Европейската комисия има намерение да показа през втората половина на юли проект за деяние при изключителни обстановки в целия Европейски съюз, с цел да бъде обезпечено, че " газът тече натам, където от него има най-голяма потребност ", в случай че доставките на синьото гориво от Русия спрат изцяло. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при чуването ѝ в сряда пред Европейския парламент за напредъка в намаляването от зависимостта на Евросъюза от вноса на съветска сила на фона на войната в Украйна.

" След две седмици ще показал проект за деяние и национални проекти на страните от Европейски Съюз при положение на цялостно преустановяване на съветския газ за Европа ", сподели фон дер Лайен.

12 страни членки към този момент са пострадали от дейностите на " Газпром " и са с изцяло спрени или нарушени газови доставки. За някои кранчето бе затворено поради отхвърли им да заплащат в рубли, а други са пострадали от мощно понижените доставки по газопровода " Северен поток ", обяснявани от Русия с техническа неспособност да се правят планови поправки на част от оборудванията поради западните наказания против Русия.

Трябва да гледаме в една посока към премахването на зависимостта от съветските изкопаеми горива и от всички съветски горива по-нататък, уточни ръководителят на комисията на конференция в Европейския парламент в Страсбург. Тя още веднъж подчертава върху спестяването на сила като метод за справяне с енергийната рецесия и зависимостта от съветските горива.

По думите на Фон дер Лайен са нужни няколко стъпки, измежду които нашарване на източниците на доставки, повишение на енергийната успеваемост и големи вложения във възобновимата сила. Тя напомни, че за тези цели бюджетът на Европейски Съюз разполага с 300 милиарда евро по проекта RePowerEU.

Фон дер Лайен заяви пред евродепутатите, че вносът на полутечен природен газ от Съединени американски щати се е утроил спрямо 2021 година, а междинният месечен импорт на съветски газ по водопровод е понижен с една трета. Тя отхвърли апелите за закъснение на прекосяването на блока към възобновими източници на сила на фона на растящата енергийна рецесия в Европейски Съюз, съобщи ДПА.

" Новата среда на сигурност е най-хубавият мотив за ускорение на въвеждането на възобновимите източници на сила ", сподели Фон дер Лайен и добави, че тези източници на сила дават " самостоятелност от съветските изкопаеми горива ".

По думите ѝ продължаването на конкуренцията за лимитирани количества изкопаеми горива би довело само до в допълнение повишение на цените и би " напълнило хазната на (руския президент Владимир) Путин ".

" Очевидно е, че Путин продължава да употребява силата като оръжие ", съобщи фон дер Лайен.

Тя осведоми още, че газохранилищата в Европейски Съюз са цялостни над 55 на 100.

Председателката на Еврокомисията поддържа включването на нуклеарната сила и природния газ за финансиране като част от прехода към напълно възобновима и природосъобразна сила. Фон дер Лайен означи и нуждата тръбопроводите за транспорт на горива в Европейски Съюз да бъдат пригодени за работа с водород. По нейните думи, в случай че предлагането на Европейска комисия за преходни горива бъде отхвърлено, ново няма да бъде внасяно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР