Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки.

...
Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки.
Коментари Харесай

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов: ЕК върна Стратегическия план на България с 200 забележки

Европейската комисия върна Стратегическия проект на България с 200 забележки. Това разгласи пред БНР заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. Според Светлана Боянова, ръководител на Института по земеделска стопанска система, " Стратегическият проект е документът, на чиято база в идващите години българското земеделие и селските райони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, по тази причина той е доста значим и като за първи път тези пари би трябвало да реализират едни цели, които са общоевропейски цели, т.е. към този момент ще би трябвало да реализираме съответни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава.

" Не ми харесва думата асимилиране, тъй като в действителност тези пари би трябвало да реализират съответна цел, в тази ситуация те са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия аргумент на фермерите, с запазване на околната среда, до момента в който се прави земеделско произвеждане, със обществения живот в селските региони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за реализиране на съответни резултати ", добави тя.

Всъщност още преди дни източници от Брюксел оповестиха новината. Голяма част от забележките са в частта за капиталовите ограничения. Министерство на земеделието подаде българският стратегически проект на 25 февруари, съвсем два месеца след избрания от Европейска комисия период. Общият размер на обществените средства за интервенциите по Първи дирек и Втори дирек е 8 045 046 528 евро.

След формалното издание на писмото със забележки за България, страната ни има период от три седмици, в който министерството би трябвало да организира публично разискване и да се допита до браншовите организации за решение на проблематичните тематики, посочени от Комисията. Припомняме, че планът на Стратегическия проект бе оповестен за публично разискване на 1 март 2022 година за интервал от 30 дни.

Още тогава доста от браншовите организации изрекоха своето неодобрение от плануваните интервенции. Коментирано бе, че екосхемите в Стратегическия проект са прекалено много. За овощарите отредените дотации също провокираха неодобрение, защото % от себестойността са най-малки от всички браншове, а обвързаната поддръжка е стеснен запас в размер на 13% от общия пакет на директните заплащания.

В хода на работа на Тематичните работни групи, беше решено да се свият на половина таваните по плановете и % дотация и в преработвателната промишленост. Още след изпращането, като съществени недостатъци на проекта Асоциация на земеделските производители в България уточни неговата фрагментираност, обусловена от неналичието на цялостна национална визия за бъдещето на бранша.

Липсата на поредна логическа връзка сред обособените детайли. Липсата на бистрота по какъв начин и по кое време се взимат решенията по противоречиви въпроси. Голямата амбициозност в обсега на подбраните интервенции. Неяснота в каква осведомителна среда ще се ползват всички интервенции, както и по-скоро декларативния темперамент на системата за надзор и наказания.

Министерството на околната среда и водите ще прави цялостна оценка на документа, въпреки проектът към този момент да има предварителна екологична оценка. До края на годината всички стратегически проекти по ОСП на страните членки би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия (посредством решение за изпълнение) и да стартира тяхното използване от 1 януари 2023 година

За да бъде целият развой транспарантен, Европейска комисия разгласява писмата със забележки на своята страница, тъй че всички заинтригувани да могат да се срещнат и с напътствията, отправени към нашата страна. България е от страните, показали че желаят да получат писмото си на националния език.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР