Европейската комисия в четвъртък създаде кризисен здравен орган, който ще

...
Европейската комисия в четвъртък създаде кризисен здравен орган, който ще
Коментари Харесай

ЕС създаде кризисен здравен орган за справяне с бъдещи пандемии

Европейската комисия в четвъртък сътвори спешен здравен орган, който ще координира разноските на Европейски Съюз от съвсем 30 милиарда евро за подготовка за бъдеща пандемия. Новият орган за подготвеност и реагиране при изключителни обстановки (HERA) ще прави оценка евентуалните закани за здравето, ще предизвиква научните проучвания, ще обезпечава съществуването на сериозно произвеждане и ще помогне за построяването на ресурси, заяви Reuters.

Ако настъпи нова здравна рецесия, той ще задейства незабавно финансиране и ще помогне за координирането на мониторинга, закупуването на здравно съоръжение и лекуването.

Донякъде задачата на органа е да се избегне повтаряне на ad hoc ограниченията, подхванати от обособените страни от Европейски Съюз при започване на пандемията от COVID-19, някои от които бяха неефективни, а други бяха за сметка на други членове на Европейски Съюз.

Новият орган ще добави другите здравни организации на Европейски Съюз - Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи, че и двете организации са укрепени, само че единствено това не е задоволително.

„ И двете организации имат доста значима роля, само че основно откакто ни засегна пандемията “, сподели той на конференция. " HERA ще бъде нашият главен инструмент за съгласуване на готовността и, в случай че е належащо, нашият отговор... Това е, което през днешния ден ни липсва “.

HERA, която би трябвало да проработи напълно при започване на 2022 година, ще разполага с 6 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за 2022-2027 година, като други стратегии ще доведат общите разноски на Европейски Съюз за здравна сигурност до съвсем 30 милиарда евро.

Заедно с плановете на обособени членове на Европейски Съюз и бизнеса, разноските могат да доближат 50 милиарда евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР