Европейската комисия удължи с девет дни, до 21 януари, консултациите

...
Европейската комисия удължи с девет дни, до 21 януари, консултациите
Коментари Харесай

Брюксел удължи консултациите дали да се признаят за зелени газови и ядрени проекти

Европейската комисия удължи с девет дни, до 21 януари, консултациите на страните членки по плана за признание за " зелени " на някои атомни и газови електроцентрали, заяви неин представител, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция в понеделник.

Предложеният текст, дебатиран от месеци и към момента в временен вид, бе изпратен на страните членки на 31 декември малко преди среднощ.

В документа се дефинират критерии, позволяващи да бъдат определяни като " устойчиви " вложенията в атомни и газови електроцентрали, като задачата е частните вложения да се ориентират към действия, допринасящи за понижаване на парниковите газове.

Предложението е противоречиво и към него към този момент се оформиха два лагера в границите на Европейския съюз.

Привържениците му настояват, че газовите електроцентрали, заради това, че са по-чисти от въглищните и други други възможности, оказват помощ на стопанските системи по пътя на екологично стабилно бъдеще. Според тях също така атомните централи би трябвало да бъдат избрани като " зелени ", тъй като не изпускат парникови газове.

Противниците на плана обаче настояват, че понятието " по-чист " не може да бъде отнесено към природния газ, а дълготрайните опасности от радиоактивни боклуци при нуклеарните централи надвишават преимуществата от неналичието на въглеродни излъчвания в кратковременен проект.
Проектът е подсилен от Франция и доста източноевропейски страни, измежду които и България, съгласно които възобновимите сили (вятърна, слънчева и т.н.) не обезпечават непрестанно произвеждане на електричество и сами по себе си няма да разрешат да се отговори на потребностите от електрическа енергия.

Комисията разгласи на 1 януари, че е почнала съвещания със страните членки и с специалисти, които трябваше да приключат на 12 януари.

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, най-вече от източната част на континента, излязоха с обща самодейност в поддръжка на атомната сила. Тя има да играе роля в битката против световното стопляне, акцентират 10-те страни в взаимна публикация, оповестена на 11 октомври във френския ежедневник " Фигаро " и още няколко европейски вестника. Те означават, че атомната сила " способства по съдбоносен метод за независимостта на нашите източници за произвеждане на сила и електричество ".

Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали публикацията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР