„Европейската комисия трябва да подходи по-отговорно към създаването на новата

...
„Европейската комисия трябва да подходи по-отговорно към създаването на новата
Коментари Харесай

ЕК трябва да подходи по-отговорно към създаването на новата Европейска прокуратура

„ Европейската комисия би трябвало да подходи по-отговорно към основаването на новата Европейска прокуратура “. За това настоя Емил Радев, заместник-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент. Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ председателстваше съвещанието на отрасловата комисия, в границите на което през днешния ден бе изслушана Лаура Кьовеши - европейският основен прокурор.

По време на чуването, обвързвано с напредъка по основаването на службата, Лаура Кьовеши разгласи, че Европейската прокуратура последователно стартира своята работа, само че среща съществени усложнения. Тя показа опасенията си, че службата евентуално ще се изправи пред редица спънки в следствие от планувания повърхностен работен ден, на който ще се назначават делегираните прокурори. По думите на Кьовеши компликациите ще произтичат от неяснотата в кой миг тъкмо делегираният прокурор работи като подобен и се занимава с въпроси по отношение на отбраната на ползите на Съюза, и по кое време е в качеството си на народен прокурор.

„ Натовареността е извънредно висока. В първата година от своята активност Европейската прокуратура ще би трябвало да прегледа към 2000 каузи “, означи европейският основен прокурор. Тя посочи, че делегираните прокурори ще би трябвало да прегледат най-малко по 3000 каузи, с цел да могат да преценяват въобще с кои да се заемат и кои да върнат назад на националните прокурори. Според Кьовеши е немислимо някой да твърди, че амбициозните задания, които са сложени на службата, ще могат да се правят с тази натовареност и с наличния личен състав - единствено 22 делегирани прокурори. „ Тяхната численост би трябвало да бъдат най-малко по двама от страна и то наложително на цялостно работно време”, счита Кьовеши.

По този мотив Емил Радев разяснява, че българският делегиран прокурор ще бъде назначен на цялостен работен ден и че Прокуратурата у нас ще окаже цялостно подпомагане на новата работа, тъй че тя да извършва пълноценно своите отговорности. „ От изключителна значимост е да се знае кой ще разпределя целите на делегираните прокурори и по какъв начин ще се подсигурява тяхната самостоятелност, с цел да могат те добросъвестно да си правят работата”, регистрира още зам.-председателят на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Представители на Европейската комисия, които също взеха присъединяване в съвещанието, предвидиха, че Европейската прокуратура ще стартира да работи още тази година. Към тях последваха голям брой въпроси заради усложненията, с които се сблъсква новата работа. Недостигът на финансиране за Европейската прокуратура беше главен мотив за възмущение, а огромна част от евродепутатите приканиха тя да не бъде със статут на организация, а обособен индивид със лична бюджетна линия.

Мнозинството се сплоти към позицията, че по този метод биха се подсигурили независимостта и достатъчния потенциал за битка с измамите в Европейски Съюз, които годишно се равняват на 30 до 60 милиарда евро.

Зададени бяха и редица въпроси по отношение на съдействието на Европейската прокуратура както с държавите-членки, които са декларирали своето присъединяване, по този начин и с тези, които към момента са отвън новата работа. Повдигната бе и тематиката за съдействието с Евроджъст.

Моника Холмайер, ръководител на комисията по Бюджетен надзор, съобщи, че е мощно разочарована от бездействието на Комисията, тъй като е очаквала да чуе по какъв начин Европейска комисия изрично няма да одобри назначението на делегирани прокурори на повърхностен работен ден и от какви тъкмо щатни бройки ще се нуждае службата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР