Европейската комисия ще прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и

...
Европейската комисия ще прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

В новия доклад: ЕК отчете напредъка на България, обмисля отпадане на мониторинга

Европейската комисия ще приключи наблюдението по Механизма за съдействие и инспекция, само че официално решението ще би трябвало да бъде съветвано със Съвета и Европарламента. България въпреки всичко ще би трябвало да продължи да извършва поетите задължения. Новата комисия ще продължи наблюдението, само че под друга форма и то ще важи за всички членки на Съюза.

Механизмът за съдействие и инспекция, който засягаше България и Румъния, е на път да отиде в историята. Вместо това Европейска комисия ще сътвори нов инструмент, посредством който ще следи за спазването на правилата на правовата страна, освен в нашите страни, само че във всички страни-членки на Европейски Съюз.

Еврокомисията е на мнение, че напредъкът на България е задоволителен и предлага мониторингът да отпадне. Все отново, страната ни би трябвало да продължи да работи. Трайното осъществяване на уговорките ще бъде следено от съвет, който ще бъде основан в София.

Занапред този съвет ще реализира разговора с Европейската комисия в границите на бъдещия механизъм на Европейски Съюз за съблюдаване на върховенството на закона във всички страни членки. Ще би трябвало да продължат и промените, свързани с битката с корупцията.

Брюксел чака от съответни процедури за отчетността на основния прокурор, а също и законодателство за анулация на разпореждания в Закона за правосъдната власт, които изискващи автоматизирано краткотрайно премахване от служба на магистрати при положение на наказателно следствие против тях и обявление на участие в професионални сдружения.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер назова напредъка на България впечатляващ и разясни, че окончателното решение за прекъсване на мониторинга ще бъде взето след съвещания със Съвета и Народното събрание.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос също разяснява, че България поредно е свършила работата си.
Димитрис Аврамопулос-еврокомисар по миграция, вътрешни работи и поданство: Комисията счита напредъкът, реализиран от България по Механизма за съдействие и инспекция, за задоволителен, да покрие уговорките, поети от България при приемането й в Европейски Съюз. България би трябвало да продължи да работи поредно, с цел да трансформира уговорките, отразени в този отчет в съответно законодателство и да работи за използването му.
Окончателното решение за отпадане на Механизма за съдействие и инспекция за България към момента не е взето. Кога ще стане това и дали решението ще бъде взето от тази комисия или от идната?
Димитрис Аврамопулос еврокомисар по миграция, вътрешни работи и поданство: Опитвате се да ме хванете в капан. Колко дълго ще работи тази комисия - това е въпросът ви. Но в европейските институции има последователност. Това, което беше решено и оповестено през днешния ден, ще има продължение в идната комисия. Не съм тук, с цел да предричам политически ходове в бъдеще. Но най-малко в границите на месец напред ще продължим по този път.
Българските евродепутати от разнообразни политически партии показаха удовлетворение от отпадането на наблюдението, още повече, в случай че това отвори и пътя ни към Шенген. Все отново, имаше и опасения какъв брой ефикасен ще бъде новият общоевропейски механизъм.
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП- Разбира се, че би трябвало да сме задоволени от това, че след 12 години, след осъществяване на всички рекомендации в тези годишни отчети на Европейска комисия към България, този отчет е последния, който споделя, че България е изпълнила в действителност всички рекомендации и няма да има повече отчети.Сергей Станишев, евродепутат БСП/ГПДС - Често механизма за надзор и съдействие в региона на правораздаването се използваше от някои страни като инструмент за дискриминация на България по някои въпроси, най-много за Шенген. Вие знаете, че аз повеждам от години борба към тази неправда, която се прави към България и в този момент ще има по-малко причини.Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ- Най-важното е, че самия мониторингов отчет отпада. Ние като политическа мощ и на Европейските избори и преди този момент в нашата предизборна платформа неведнъж сме заявявали, че в отчета има доста ограничаващи задължения във връзка с човешките права и върховенството на закона.Радан Кънев, евродепутат - Добрата вест не зависи от комисията, тя зависи от това дали в България действително са осъществени нужните промени.
Механизмът за съдействие и инспекция беше основан през 2007 година като преходна мярка за улеснение на старания на България да реформира правосъдната си система и да ускори битката с корупцията и проведената престъпност.

За разлика от България, отчетът за Румъния беше мощно сериозен. Брюксел установи, че освен няма прогрес, само че и има връщане обратно. По отношение на северната ни съседка няма рекомендация за преустановяване на отчета.
 Министерски съвет за отчета на Еврокомисията: България ще продължи с промените Министерски съвет за отчета на Еврокомисията: България ще продължи с промените
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева разяснява, че Еврокомисията за първи път в този мониторингов отчет ясно и изрично установи...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР