Европейската комисия ще представи до края на март законодателно предложение

...
Европейската комисия ще представи до края на март законодателно предложение
Коментари Харесай

Шефката на ЕК: Ще предложим цифров зелен пропуск за пътуване през лятото

Европейската комисия ще показа до края на март законодателно предложение за основаването на имунизационните документи, които ще се назовават " цифрови зелени паспорти ". Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Паспортите ще съдържат информация дали обещано лице е имунизирано, в случай че към момента не е имунизирано - какви са резултатите от PCR теста или информация, че се възвръща след COVID-19.

Целта е тези " цифрови зелени паспорти " в Европейски Съюз да улеснят свободното напредване в Европейски Съюз, а не да го лимитират или дискриминират.

Европейска комисия ще показа правната рамка на тези паспорти, след което законодателната част би трябвало да бъде утвърдена от всички държави-членки, заяви Българска национална телевизия.

Паралелно с това, към този момент тече подготовка и по техническата част - т.е. свързването на всички здравни системи на Европейски Съюз в една, с цел да има достъп до тази база данни.

Дали страните ще употребяват тези " цифрови зелени паспорти " и да ли те ще са наложителни за пътешестване - това ще реши всяка една страна.

" Ако желаеме коронавирус документите или цифровите зелени паспорти да влязат в действие до лятото, държавите-членки би трябвало да побързат с подготовката и въвеждането им. Държавите към този момент се схванаха за данните, които те ще съдържат, а Европейска комисия е подготвена да координира работата по сигурността на тези паспорти и свързването на националните здравни системи. Еврокомисията ще направи и законодателно предложение за тези цифрови зелени паспорти, което може да се чака до края на март. Целта е да подсигуряваме несъмнено свободно придвижване в Европейски Съюз ", сподели Кристиян Виганд, представител на Европейска комисия.

Очаква се, с изключение на цифрови, тези документи да могат да бъдат копирани и на хартия, тъй че хората да могат да ги демонстрират, когато пътуват в Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР