Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който -

...
Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който -
Коментари Харесай

ЕК ще предложи този месец паспорт за ваксинираните и боледували от Covid-19 |

Европейската комисия ще предложи този месец дигитален документ, който - в случай че бъде утвърден от страните членки - да разреши свободно пътешестване през летния туристически сезон. Това заяви ръководителят Урсула фон дер Лайен, дни откакто водачите на страните от Европейски Съюз се споразумяха да се работи в тази посока, представена от БНР.

Фон дер Лайен заяви за " дигитален зелен пропуск " в тирада пред немски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е имунизиран, резултати от проби на тези, които още не са с сложена ваксина, и данни за възобновяване на към този момент заразилите се с Covid-19.

" Целта е последователно да позволим безвредно придвижване в Европейски Съюз или чужбина за разнообразни цели - от работа до туризъм ", написа тя в профила си в " Туитър ".

Същевременно представител на Еврокомисията удостовери, че Европейска комисия ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за имунизираните против Covid-19.

Документите може да се назовават „ зелен пропуск “. Предвижда се данните да бъдат свързвани към обединен номер на всеки жител на Европейски Съюз.

Така ще се открива дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, в това число данни от осъществени проучвания за новото заболяване.

Пропуските ще служат за облекчение на пътуванията в Европейски Съюз. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни управляващи и осведомителните системи да бъдат свързани, посочи представителят.

По думите му се резервира срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис заяви, че до няколко седмици Европейската организация по медикаментите ще утвърди четвърта ваксина против Covid-19.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР