Европейската комисия ще прави оценка на конкретните схемиАктът за киберсигурност

...
Европейската комисия ще прави оценка на конкретните схемиАктът за киберсигурност
Коментари Харесай

Сертифицирането на сигурността може да стане задължително

Европейската комисия ще прави оценка на съответните схеми

Актът за киберсигурност за първи път вкарва правила за узаконяване на артикули, процеси и услуги на ниво Европейски съюз, съобщи Красимир Симонски
(снимка: ДАЕУ)

Сертифицирането на киберсигурността играе значима роля за повишение на сигурността и доверието в продуктите и услугите, които са от решаващо значение за вярното действие на цифровия обединен пазар, съобщи Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ), който откри дискусионната сесия „ Сертификационни рамки за цифрова сигурност ” на Регионалния конгрес по киберсигурност.

Едно от решенията в цифровата сфера на ниво Европейски съюз е Актът за киберсигурност, с който за първи път се вкарват правила за узаконяване на артикули, процеси и услуги, акцентира Симонски. Дали узаконяването ще задълбочи цифровото разделяне в Европейски Съюз или в противен случай – ще го улесни, какви ще бъдат схемите за узаконяване и ще станат ли наложителни за страните-членки, бяха част от дискутираните тематики.

Европейската комисия ще прави оценка дали съответна европейска скица за узаконяване на киберсигурността следва да стане наложителна посредством съответното законодателство на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява уместно равнище на киберсигурност на ИКТ продуктите и услугите и възстановяване на  действието на вътрешния пазар.
още по тематиката
Идеята е държавните управления да бъдат по-добре готови и осведомени в своите решенията по отношение на узаконяването. Способността да се разбере дали една система или услуга дава отговор на избрани условия е в основата на доверието в цифровите системи, които използваме, заключи в края на полемиката Красимир Симонски.

Васил Грънчаров, шеф на дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност ” в ДАЕУ, подчертава върху ограниченията, които е осъществила България в законодателната и нормативната уредба за реализиране на високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи. Определени са административните органи, към които да бъдат основани националните способени органи по мрежова и осведомителна сигурност в секторите Енергетика, Транспорт, Здравеопазване и Регионално развиване, съобщи Грънчаров.

По неговите думи, към този момент е призната методология за идентифициране на операторите на съществени услуги в сходство с условията на киберсигурността, разпознати са операторите на съществени услуги, призната е Наредбата за минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност и е образуван Съвет за киберсигурност, с устав за неговото деяние.

ДАЕУ ще построява детайли от националната система за киберсигурност по план на Фонд „ Вътрешна сигурност ” 2014 – 2020, а по програмата „ Механизъм за свързване на Европа ” (Connecting Europe Facility) ще осъществя плана „ Изграждане на потенциал и възстановяване на услугите, предоставяни от CERT България ”, разгласи Васил Грънчаров. Според него, българската страна ще продължи да бъде дейна в съдействието със страните от Европейски Съюз по въпросите на подготовката и ръководството на кибер произшествия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР