Европейската комисия създаде подсилен европейски корпус от 11 противопожарни самолета

...
Европейската комисия създаде подсилен европейски корпус от 11 противопожарни самолета
Коментари Харесай

ЕК създаде подсилен корпус от 11 противопожарни самолета и 6 хеликоптера

Европейската комисия сътвори заздравен европейски корпус от 11 противопожарни самолета и 6 хеликоптера, ситуирани в страните членки в границите на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз rescEU. Целта е Съюзът да бъде квалифициран за всички огромни горски пожари през този сезон.

Комисията също по този начин издаде насоки за страните членки за усилване на техните ограничения за попречване на пожари. Очаква се рискът от горски пожари в сезона да бъде над междинния, защото прогнозните температурни стойности в Средиземноморския район ще бъдат по-високи от междинните от юни до септември. През сезона може да има и по-малко превалявания, изключително в Централна Европа и доста региони на Средиземно море. Това може да усили риска от горски пожари както в застрашените от пожари региони, по този начин и в новите райони на Европа.

Към момента запасът на rescEU разполага със следния потенциал за битка с пожарите:

- В противопожарния флот на rescEU през 2021 година се плануват самолети и хеликоптери от шест страни – членки на Европейски Съюз, които са подготвени да бъдат ситуирани в други страни при нужда.

- Флотът на rescEU за битка с пожарите ще се състои от: 2 противопожарни самолета от Хърватия, 2 противопожарни самолета от Гърция, 2 противопожарни самолета от Италия, 2 противопожарни самолета от Испания, 6 противопожарни хеликоптера от Швеция.

- Това е в допълнение към 1 противопожарен аероплан от Франция и 2 противопожарни самолета от Швеция, които са част от флота на rescEU в дълготраен проект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР