Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България.

...
Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България.
Коментари Харесай

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради законодателството срещу прането на пари

Европейската комисия заяви през днешния ден за четири наказателни процедури против България. Процедурите са в региона на прането на пари, битката с измамите със средства от Европейски Съюз, качеството на въздуха и морската сигурност.

Борба с прането на пари

Комисията приканва нашата страна да вкара вярно европейските правила против прането на пари. Европейска комисия изпраща публично уведомително писмо и дава двумесечен период за отговор. Пояснява се, че България е съобщила за цялостно въвеждане на разпоредбите, само че Европейска комисия е открила няколко случая на несъответствия, да вземем за пример при задължението за регистрация, лицензиране или контролиране на доставчиците на услуги. Съгласно националното законодателство доставчиците на услуги по доверително или дружествено ръководство не са нито лицензирани, нито подлежат на регистрация.

 

Отчита се липса на механизъм за превъзмогване на несъответствията в данните в националния указател на действителните притежатели. Друго противоречие е намерено в използването на понятията " определяне " или " престояване " във връзка с субектите, задължени да дават данни за действителните притежатели. Ако България не даде приемлив отговор в период от два месеца, Европейска комисия може да продължи с наказателната процедура, се показва в известието.

Борба с измамите със средства от Европейски Съюз

Европейска комисия приканва България, Полша и Финландия да съблюдават разпоредбите за битката с измамите, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Комисията стартира произвеждане за определяне на нарушаване с изпращането на публични уведомителни писма за погрешно въвеждане на разпоредбите на Европейски Съюз в тази област.

Европейското законодателство защищава бюджета на Европейски Съюз с уеднаквяване на определенията, наказванията и разпоредбите за подготвеност, свързани с измами и други закононарушения, засягащи европейските финансови ползи. Комисията прецизира, че е открила няколко казуса със сходството в България и Полша във връзка с определението за някои закононарушения и обвързваните с тях санкции, както и отговорността на юридическите лица за закононарушения, осъществени в тяхна изгода.

Трите страни разполагат със период от два месеца, с цел да подхващат нужните ограничения. При липса на приемлив отговор комисията може да реши да продължи с наказателната процедура.

Качество на въздуха

Комисията през днешния ден е решила да изпрати стимулирано мнение до България, тъй като страната не е премахнала пречките пред достъпа до правораздаване по отношение на проектите за качество на въздуха. Европейските правила плануват, когато пределно допустимите стойности, избрани от законодателството на Европейски Съюз, бъдат превишени, страните да одобряват проекти за качеството на въздуха и да дефинират подобаващи ограничения, тъй че превишенията да бъдат допустимо най-кратки.

 

Предвижда се директно засегнатите и природозащитните организации да имат право да изискват от управляващите да изготвят проекти за качеството на въздуха и да има опция да оспорят тези проекти пред националните съдилища.

В България на природозащитните организации или физическите и юридическите лица не е обезпечено право да се обръщат към съда в тези случаи. Европейска комисия откри процедурата през май 2020 година и през днешния ден отбелязва, че дефинитивно решение на българския съд от 2021 година е удостоверило практиката на отвод на достъп до правораздаване във връзка с проектите. Комисията е решила да изпрати стимулирано мнение на България и в този момент нашата страна разполага с двумесечен период за отговор и предприемане на нужните ограничения, като в противоположен случай въпросът може да бъде отправен до Съда на Европейски Съюз.

Морски превоз

 

Европейската комисия е решила през днешния ден да изпрати стимулирано мнение на България поради неспазване на разпоредбите на Европейски Съюз за морското съоръжение. Правилата включват общи насоки за сигурност на съоръжение като избавителни жилетки, средства за разчистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под знамето на страна от Европейски Съюз. Създава се опция за контрол на пазара, като на страните се разпорежда отговорността да създадат по този начин, че съответното съоръжение да не заплашва морската сигурност, здравето или околната среда. България не прави нужния контрол на пазара на морско съоръжение на борда на корабите, за който дава отговор, написа в известието.

Европейска комисия откри наказателната процедура през октомври 2019 година, само че България към момента не е съобщила за обезпечаване на контрол на пазара. Комисията е решила да издаде стимулирано мнение и в този момент нашата страна разполага със период от два месеца, с цел да отговори и да предприеме нужните ограничения. В противоположен случай комисията може да реши да се обърне към Съда на Европейски Съюз, се добавя в известието.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР