Европейската комисия съобщи, че възможностите на бюджета на ЕС в

...
Европейската комисия съобщи, че възможностите на бюджета на ЕС в
Коментари Харесай

2024 г: ЕС свърши парите за Украйна

Европейската комисия заяви, че опциите на бюджета на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна са изчерпани и би трябвало да се търсят нови благоприятни условия за продължаването й. Това стана по време на представянето на плана за бюджет на Европейски Съюз за 2024 година в сряда.

" След нападателната война на Русия против страната, бюджетът на Европейски Съюз беше напълно мобилизиран за поддръжка на Украйна и държавите-членки на Европейски Съюз, приемащи бежанци, само че наличните му средства бяха изчерпани ", се споделя в известие, в което се твърди, че " Комисията ще продължи да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ".

Очаква се на 20 юни Еврокомисията да предложи промени в бюджетната рамка за 2021-2027 година, като преразпредели средствата, тъй че да бъде финансово обезпечен остатъкът от интервала. За разлика от националните бюджети, европейският не може да осъществя недостиг и Европейски Съюз разполага единствено със заложените средства, които може да добавя със лични доходи.

 30% за климата и Европейски Съюз ще има повече свои доходи: по какъв начин ще наподобява бюджетът за идните 7 години 30% за климата и Европейски Съюз ще има повече свои доходи: по какъв начин ще наподобява бюджетът за идните 7 години

Недостигът на средства няма да се отрази на военната помощ за Украйна, защото тя се финансира посредством Европейския механизъм за мир, който е извънбюджетен фонд, захранван с вноски от страните членки.

От началото на войната през февруари 2022 година Европейски Съюз е дал на Украйна към 53 милиарда евро икономическа и военна помощ. Заедно с предоставените запаси за подкрепяне на страните членки да посрещнат потребностите на украинците, бягащи от войната в Европейски Съюз, общата поддръжка за Украйна и украинците възлиза на към 70 милиарда евро .

Плановете за възобновяване стават по-скъпи

Парите за Украйна обаче не са единственият проблем на европейския бюджет за следващата година, защото повишението на лихвите доста оскъпи разноските по обслужването на дълга, който Европейски Съюз взема, с цел да финансира програмата си за възобновяване от пандемията " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU) посредством Плановете за възобновяване и резистентност.

За да финансира програмата за 807 милиарда евро Еврокомисията получи позволение да набира средства от интернационалните пазари до 2026 година, като покрива разноските по заемите от дълготрайните бюджетни тавани.

Поради възходящите лихвени проценти на пазарите, разноските за финансиране на интервенциите по заемане по " Следващо потомство Европейски Съюз " са доста по-високи от в началото плануваните ", се споделя в известие на Еврокомисията.

 Кога ще дойдат европейските пари: Всичко, което желаете да знаете Кога ще дойдат европейските пари: Всичко, което желаете да знаете

Това ще изисква оптимално потребление на гъвкавостта в дълготрайния бюджет, се прибавя в него. Практически това значи прекачване на пари по пера и от една година в друга.

Колко пари се възнамеряват за 2024 година

Комисията, която е задължена да предложи бюджет, е заложила за следващата година разноски от 189.3 милиарда евро (€186.6 милиарда за 2023 г.) и 113 милиарда евро заплащания за безплатни средства по програмата за възобновяване от пандемията " Следващо потомство Европейски Съюз ".

Посочва се, че предпочитано финансирането ще бъде ориентирано към шест целта: зелената договорка, цифровизацията, стопанска система за всички, поощряване на европейския метод на живот, интернационалните задължения и народна власт.

Предложеното систематизиране на разноските по съществени политики е:

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР