Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад

...
Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад
Коментари Харесай

ЕК прогнозира: 7.1% срив на БГ икономиката през 2020 г., 5.3% ръст през 2021-ва


Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през актуалната година, само че към този момент чака и малко по-слабо възобновяване през 2021 година, съобщи БНР.

Според летните междинни прогнози на Европейска комисия се чака стесняване на българския Брутният вътрешен продукт със 7,1% през тази година, след което да последва напредък от 5,3% през идната година. В пролетният отчет на Комисията от месец май беше заложен стопански спад от 7,2% и напредък с 6,0% следващата година.

За второто тримесечие на актуалната година Комисията предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на България с 11,7% по отношение на първите три месеца, когато набъбна с 0,3%, последван от едва покачване с 0,3% през третото тримесечие и с 0,2% през последните три месеца на 2020 година.

За първото и второто тримесечия на 2021 година Европейска комисия чака отскок на българската стопанска система с по 3,3%, след което да последва едва ускорение на растежа до 3,4% през третото тримесечие и до 3,5% през последните три месеца.

Въпреки положителното икономическо показване при започване на годината, пандемията Covid-19 и ограниченията от средата на март, нужни за нейното преодоляване, оказаха неподходящо влияние върху икономическата интензивност в България, показва Европейска комисия в своя нов отчет.

Годишният растеж на действителния Брутният вътрешен продукт спадна от 3,4% през 2019 година до 1,2% през първото тримесечие на 2020 година Вътрешното търсене понижа на фона на по-ниското частно ползване и свиващите се вложения.

Влошаването на бизнес настроенията и краткосрочните индикатори най-много през април допускат внезапен спад на икономическата интензивност през второто тримесечие. Частното потреблението също спадна внезапно вследствие на ограничаващите ограничения, до момента в който понижените доходи, по-ниското потребление на потенциала и високата неустановеност ограничиха вложения.

Значително влошената външна среда от мат 2020 година насам натежа върху българския експорт на артикули, до момента в който рестриктивните мерки за пътешестване доведоха до внезапен спад в търговията с услуги, регистрира Европейска комисия.

С облекчение на ограничаващите ограничения се чака частното ползване да се възвърне през втората половина на годината и да продължи да нараства с умерени темпове през 2021 година, защото доверието на потребителите ще се възвръща последователно.

Европейска комисия чака вложенията в нашата страна да се върнат към позитивен тримесечен напредък едвам през идната година, основно поради оставащата висока неустановеност.

Комисията предвижда последователно увеличение на българския износ през втората половина на годината и през 2021 година.

Като цяло се чака действителният Брутният вътрешен продукт да намалее със 7,1% през 2020 година и по-късно да нарасне с 5,3% през 2021 година Рисковете за прогноза та са значително уравновесен и в сходство с рисковете за стопанска система та на Европейски Съюз.

Европейската комисия също по този начин чака инфлация в нашата страна от към 1% през тази и идната година (1% за 2020 година и 1,1% за 2021 г.). Водещата инфлация се намираше в низходящ тренд от началото на годината заради спада на цените на силата. Очакваното стесняване на сезонното търсене на туристически услуги и краткотрайното понижаване на ставките на Данък добавена стойност за ресторантьорския бранш би трябвало да лимитират ценовата инфлация в областта на услугите през втората половина на годината.

През 2021 година се чака инфлацията в България да остане ниска, като позитивен принос ще имат от цените на храните и на услугите, предвижда Европейска комисия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР