Европейската комисия реагира днес на изказване на Бойко Борисов за

...
Европейската комисия реагира днес на изказване на Бойко Борисов за
Коментари Харесай

ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините

Европейската комисия реагира през днешния ден на изявление на Бойко Борисов за цените на имунизацията на " Пфайзер " и " БайоНТек ". През уикенда министър председателят разяснява, че първоначално цената на имунизацията на " Пфайзер " е била 12 евро, по-късно е станала 15.50, а новите контракти се подписват на 19.50 евро за доза.

В отговор на журналистически въпрос през днешния ден от Еврокомисията отхвърлиха коментар по съответните цени, изнесени от Борисов. По гледище на фирмите Европейска комисия не огласява контрактуваните цени на имунизациите. Говорител на институцията обаче напомни, че предходната година Европейската комисия авансово е финансирала създаването на имунизациите, което се е отразило и на контракта и цените.

Според Брюксел за 2022 година и по-късно Европейски Съюз би трябвало да разполага с най-малко 2 милиарда дози, с цел да се оправи с разновидностите на ковид и да е подготвен за имунизация на децата и младежите.

" Няма да разясняваме цените. Нека посоча обаче, че би трябвало да внимавате, когато сравнявате контракти, които са от друго естество. Първите контракти бяха предварителни и тогава Европейската комисия влага авансово в фирмите, с цел да им помогне да разработят ваксини. А в този момент последващият контракт е от напълно друго естество, тъй че двата вида контракти не могат да бъдат сравнявани ", съобщи Ерик Мамер - представител на Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР