Европейската комисия реагира днес на изказване на Бойко Борисов за

Европейската комисия реагира днес на изказване на Бойко Борисов за ...

ЕК с коментар след изказване на премиера Борисов за цените на ваксините


Европейската комисия реагира днес на изказване на Бойко Борисов за цените на ваксината на "Пфайзер" и "БайоНТек". През уикенда премиерът коментира, че в началото цената на ваксината на "Пфайзер" е била 12 евро, след това е станала 15.50, а новите договори се подписват на 19.50 евро за доза.

В отговор на журналистически въпрос днес от Еврокомисията отказаха коментар по конкретните цени, изнесени от Борисов. По настояване на компаниите ЕК не огласява договорените цени на ваксините. Говорител на институцията обаче припомни, че миналата година Европейската комисия предварително е финансирала разработването на ваксините, което се е отразило и на договора и цените.

Според Брюксел за 2022 година и след това ЕС трябва да разполага с поне 2 милиарда дози, за да се справи с вариантите на коронавируса и да е готов за имунизация на децата и тийнейджърите.

"Няма да коментираме цените. Нека посоча обаче, че би трябвало да внимавате, когато сравнявате договори, които са от различно естество. Първите договори бяха предварителни и тогава Европейската комисия инвестира предварително в компаниите, за да им помогне да разработят ваксини. А сега последващият договор е от съвсем друго естество, така че двата типа договори не могат да бъдат сравнявани", заяви Ерик Мамер - говорител на Европейската комисия.

Източник: bnt.bg